in ,

Rastu mirovine, a ako to ipak nije dovoljno, možete raditi na pola radnog vremena

Premijer je jutros predstavio izmjene u mirovinskom sustavu kojima se uvodi nekoliko inovacija

Foto HZMO; Arhiva

Jutros su predstavljene zakonske izmjene u mirovinskom sustavu koje na snagu stupaju 1. siječnja sljedeće godine uz tri ključne promjene – povećanje faktora za obiteljsku mirovinu, korištenje dijela obiteljske uz osobnu mirovinu i povećanje najniže mirovine za tri posto, pojasnio je tako premijer Andrej Plenković.

-Šaljemo jasnu poruku da je u okolnostima preklapajućih kriza – energetske i prehrambene te inflatornih pritisaka, ključan prioritet Vlade osigurati socijalnu sigurnost svim sugrađanima, a osobito onima starije dobi, pojasnio je Plenković dodajući kako izmjene imaju poseban naglasak na korisnike obiteljskih mirovina kojima se omogućuje pravedniji izračun mirovine, kao i mogućnost korištenja djela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne mirovine u slučaju smrti supružnika.

 

Umirovljenicima ostaje i mogućnost rada

Premijer je najavio da će obiteljske mirovine nastaviti rasti usklađivanjem, a dodao je i kako će korisnici mirovina, koji će to htjeti, moći zadržati pravo rada do polovice radnog vremena.

-Izmjene predstavljaju značajan iskorak u hrvatskom mirovinskom sustavu koji do sada nije omogućavao istovremenu isplatu dvije mirovine, time se Hrvatska pridružila članicama EU gdje ta mogućnost postoji, kazao je Plenković.

Izmjenama Zakona također se od 1. siječnja 2023. povećavaju najniže mirovine za 1,5 posto, a od 1. siječnja 2025. za još 1,5 posto, što je ukupno povećanje za tri posto.

Samo u 2023. povećat će se mirovina za 287.000 korisnika najniže mirovine, za što je osigurano 100 milijuna kuna.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Emily Nović