Novosti Sport Događanja

Mladi gorički glumci oduševili publiku

09.06.2022. / Anes Šuvalić

Zvonki dječji glasovi odzvanjali su danas dvoranom Galženica. Mali glumci Dramsko scenske skupine Dječjeg vrtića Ciciban odigrali su predstavu za svoje prijatelje iz vrtića. U garderobi je prije nastupa vladala ugodna atmosfera, a mladi glumci bili su spremni za razgovor. Prva je prišla Rebeka koja je otkrila da su se dugo pripremali za ovaj nastup.

- S našim odgojiteljicama smo izrađivali lutke i scenografiju – objasnila nam je mlada Goričanka.

Njezin kolega turopoljski vrapčić dodao je kako su probe bile i teške.

- Puno smo vježbali, ali sam uspio sve zapamtiti. Treba zaslužiti sladoled – pohvalio nam se Vid, koji u predstavi tumači ulogu vrapčića. 

Glumci bilo veliki ili oni mladi često imaju tremu pred nastup. No, vrtićanci iz Cicibana svoj posao su shvatili ozbiljno pa nam je Jakov otkrio kako jedva čeka da počne nastup. Njegova prijateljica Lena istaknula je pak kako nema tremu pred nastup.

Predstava Turopoljske priče iz luga nastala je na turopoljskoj tradiciji, odnosno njezinoj usmenoj predaji. Zahvaljujući njoj publika je mogla uroniti u svijet mitova i legendi turopoljskog kraja.

- Te priče su nekada pričali naši stari. Djeca uopće nisu svjesna koliko su naučila igrajući se o turopoljskoj baštini, kulturnom identitetu, Turopolju i Turopoljskom lugu. Kad vam se poslože neke stvari u životu poput ljubavi prema kulturnoj baštini i identitetu, starim zanatima našeg turopoljskog kraja i rada s djecom, onda nastaju ovakve priče i predstave – istaknula je Gabrijela Špehar, odgojiteljica i dramska pedagoginja iz Dječjeg vrtića Ciciban.

Predstava je nastala u sklopu projekta B.E.L.L.A., kojeg vrtić Ciciban provodi u suradnji s Društvom naša djeca iz Siska. Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, a vodi ga Renata Fridrih.

- Lutkarica Ivana Matijević zajedno s djecom izrađivala je lutke koje vidimo ovdje na pozornici. Važno nam je bilo da djeca sudjeluju u procesu nastanka predstave. Smisao projekta nije bila sama predstava, već cijeli period rada na predstavi na kojem su djeca kroz dramsko scenski program učila o sigurnosti, emocijama, stabilnosti , vrijednostima i međuljudskim odnosima – rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Ciciban Tatjana Karlović Oslaković.

U sklopu projekta djelatnici vrtića prošli su edukacije iz logopedije, defektologije, psihologije i digitalnih kompetencija, sve ono što Nacionalni kurikulum za rani i predškolski odgoj i obrazovanje traži, dodala je.

Galerija slika

Mladi gorički glumci oduševili publiku Mladi gorički glumci oduševili publiku Mladi gorički glumci oduševili publiku Mladi gorički glumci oduševili publiku Mladi gorički glumci oduševili publiku Mladi gorički glumci oduševili publiku Mladi gorički glumci oduševili publiku Mladi gorički glumci oduševili publiku Mladi gorički glumci oduševili publiku Mladi gorički glumci oduševili publiku Mladi gorički glumci oduševili publiku Mladi gorički glumci oduševili publiku Mladi gorički glumci oduševili publiku Mladi gorički glumci oduševili publiku

Podijeli