in

MRACLIN XVII. Dani sv. Vida od 12. do 19. lipnja

100. obljetnica kulturno umjetničkog amaterizma

KUD „Dučec“ Mraclin koji vuče korijene još od crkvenog zbora Vjenčić iz 1922. godine, ove 2022. godine slavi 100 godina svog djelovanja. S brojnim članstvom, programima usmjerenima prema folklornom amaterizmu, zaštiti i obnovi baštine, godinama je nositelj kulturnog i društvenog života Mraclina.

Manifestacije poput lipanjskih Dana sv. Vida ili Dučecovih spelancija, potom brojni tamburaški sastavi potekli iz KUD-a, snažan su doprinos očuvanju lokalnog identiteta i tradicije, a privlače sve brojniju publiku iz Turopolja i Zagreba.

Imajući u vidu da gotovo i nema kuće u Mraclinu koja nije dala ponekog člana Društva te da je Dučec na razini Grada Velike Gorice i te kako prepoznatljiva kulturna institucija, ova proslava nesumnjivo svjedoči o kontinuitetu kulturnoga djelovanja u Mraclinu još od vremena Radićevih i Hercegovih ideja o selu kao subjektu vlastite i nacionalne povijesti.

Kroz osam prigodnih događanja koji će se održavati od 12. do 19. lipnja 2022. godine, na lokacijama u Mraclinu, KUD „Dučec“ obilježiti će sto godina svog djelovanja i na taj način zahvaliti se svim članovima koji su utkali dio sebe u Društvo.

Programi koji će se održati u sklopu velikog jubileja su: dječji folklorni susreti u Mraclinu, otvorenje izložbe fotografija “Od Vjenčića do Dučeca” i promocija novog nosača zvuka, promocija dokumentarnog filma “100 godina kulturno umjetničkog amaterizma u Mraclinu tamburaška večer sjećanja na mraclinske tamburaše, svečana sjednica te veliki folklorni koncert.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Stjepan