Novosti Sport Događanja

DHMZ izdao narančasto upozorenje: Moguće grmljavinsko nevrijeme, lokalno s tučom i prolazno jakim vjetrom

16.06.2022. / Redakcija

Državni hidrometeorološki zavod izdao je danas narančasto upozorenje za šire zagrebačko područje. Upozorili su na mogućnost grmljavinskog nevremena u poslijepodnevnim satima, praćenog tučom i jakim vjetrom.

-Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu – poručili su iz DHMZ-a.

Lipanj je jedan od najnestabilnijih mjeseci u Hrvatskoj. Visoke temperature, velika količina vlage, ali i povremeni dotoci hladnog zraka sa sjeverozapada uvjetuju velike nestabilnosti kojima smo svjedočimo, objasnila je glavna ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda dr.sc. Branka Ivančan Picek u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska“ HRT-a.

- Upozorenja koja izdaje naš Zavod rade se na temelju podataka mjerenja, ali i na temelju prognostičkih numeričkih modela. Kad se izdaje takvo upozorenje neki kažu da malo pretjerujemo, ali mislim da je bolje biti pripravan i zaštititi svoju imovinu ako postoje bilo kakve naznake za pojavu bilo kakvog ekstremnog vremenskog uvjeta – dodala je Picek.

Očekuje nas vruće ljeto

Tijekom narednih mjeseci prognoze pokazuju kako će biti ekstremno toplo, napominje Ivančan Picek, te da će biti sušnije u većem dijelu godine.

- No, to ne znači da u određenim periodima neće doći do prodora hladnijeg zraka i olujnog nevremena kao posljedica toga. Moramo na to biti spremni i prilagoditi se. Klimatske promjene su ovdje, a one sa sobom nose još veći rizik od ekstremnih vremenskih pojava- istaknula je meteorologinja.

Foto: Bruno Fantulin/Pixsell

Podijeli