Home Izdvojeno Veseli aktivni vikend na Kupi: Održavaju se Kupski plov i Pokupski drevokup

Veseli aktivni vikend na Kupi: Održavaju se Kupski plov i Pokupski drevokup

"Kupa je čista rijeka vrijedna pažnje i koju trebamo sačuvati za buduće naraštaje. Želimo prezentirati koliko je boravak u prirodi zdrav i potreban."

PODIJELITE
Foto: Arhiva

U organizaciji Udruge Kupa – rijeka života, općine Pokupsko i Lasinja, u suradnji sa Konjičkom udrugom dragovoljaca Domovinskog rata Pokuplje ove subote, 25.lipnja, održat će se kajak-kanu-rafting regata pod nazivom Kupski plov 2022. No, to nije sve, dan nakon će se održati prvi Pokupski Drevokup – ekipno natjecanje u starim seljačkim igrama igara s više atraktivnih i zabavnih disciplina.

Kupski plov s ciljem na pokupskoj plaži

Polazište regate Kupski plov bit će u Lasinji, kod mosta na desnoj obali rijeke Kupe, a odredište je na pokupskoj plaži. Planirano vrijeme isplovljavanja je 9 sati, a trebalo bi doći barem 30 minuta ranije. Tura je duga oko 20 km, a trajat će oko pet sati. Danijel Vanjug, predsjednik Konjičke udruge dragovoljaca Domovinskog rata Pokuplje iz Pisarovine, govori nam da će Kupski plov ići sve od Jamničke kiselice do plaže u Pokupskom te da uz to nude još aktivnosti: “Paralelno s time organiziramo i jahačku ekspediciju koja će se kretati lijevom obalom Kupe, također s istim ciljem. Kupa je čista rijeka vrijedna pažnje i koju trebamo sačuvati za buduće naraštaje, da nam ostane ovakva i bude još ljepša. Želimo prezentirati koliko je boravak u prirodi zdrav i potreban.”, objašnjava.

Za sudjelovanje se ne plaća kotizacija, a za sve sudionike predviđeno je piće dobrodošlice i zakuska na startu te topli obrok na odredištu. Na pokupskoj plaži bit će organizirane i Obala-Kupa igre – zabavne igre na vodi i obali, uz sudjelovanje kajakaša i jahača na konjima. Svi zainteresirani moći će si organizirati noćenje na plaži, a u večernjim satima okupljene će zabavljati bend uživo.

Plaža Auguštanovac, Kupski plov, Pokupsko – foto Mario Žilec

Prvenstveno nam je bio cilj da promoviramo terensko-rekreativno jahanje u ovom kraju. Staza ima, ali nadamo se da će ih biti još više koje će biti višenamjenske primjerice za treking ili šetanje. “, govori Vanjug te objašnjava da se u udrugu mogu javiti svi koji žele doživjeti ovakvo iskustvo i izvan događanja koja će se održati ovog vikenda. “Radimo terapiju i plivanje s konjima te smo tu jedinstveni i jedini smo koji to radimo u kontinentalnom dijelu. Organiziramo team-buildinge, imamo kajake, splavi s vlastitim pogonom na kojima se može odsjesti, pojesti i provozati rijekom.”, dodaje.

Ekipno natjecanje Pokupski Drevokup na redu je u nedjelju, 25. lipnja i održava se po prvi puta. “Natjecanje je podijeljeno u osam ekipa s pet natjecatelja koji će se natjecati u šest disciplina. Početak će biti oko podne, a završetak oko 19 sati.”, dodaje Vanjug. Nakon zajedničkih igara slijedi zabavni popratni program uz Pirate.