Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSNUTAK 65. BATALJUNA ZNG-A

Zagrebačka županija obilježila Dan hrvatskih branitelja

30. obljetnica vojne akcije oslobođenja Miljevaca i svečano otkrivanje spomenika braniteljima
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
25.06.2022.
u 15:00

Tijekom Domovinskog rata s područja županije u obrani Hrvatske sudjelovalo je 29.400 branitelja

Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije i obljetnica osnivanja 65. bataljuna ZNG-a obilježeni su u subotu u Ivanić Gradu, a ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved tom je prigodom istaknuo važnost prepoznavanja uloge i doprinosa branitelja u Domovinskom ratu.

Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije obilježava se 27. lipnja, kada je na taj dan 1991. godine na pokupsko ratište raspoređena 2. brigada ZNG-a koja je tada počela djelovati na prvoj crti bojišnice uz rijeku Kupu.

Tijekom Domovinskog rata s područja županije u obrani Hrvatske sudjelovalo je 29.400 branitelja.

Ministar Medved istaknuo je da je suradnja koju imaju s braniteljima i njihovim obiteljima dokaz da kroz jedinstven pristup i zajednička nastojanja prepoznaju prioritete te čuvaju jedinstvo i zajedništvo.

"Smatram da je važan preduvjet za kompletan odnos prema hrvatskim braniteljima ozračje u hrvatskom društvu i prepoznavanje uloge i doprinosa hrvatskih branitelja za slobodu koju danas imamo. A sve to s jednim podsjetnikom – sloboda koju imamo nije darovana, ona je krvlju plaćena", naglasio je Medved.

Dodaje da uvijek moramo ponavljati činjenice na kojima se mora graditi perspektiva i budućnost, gdje će Vlada uvijek biti na raspolaganju za potporu.

Zamjenik župana i izaslanik predsjednika Sabora Ervin Kolarec istaknuo je da su branitelji najzaslužniji što danas živimo u samostalnoj i neovisnoj domovini.

"San o stvaranju hrvatske države branitelji su pretvorili u stvarnost. Danas se prisjećamo hrvatskih vitezova i junaka koji su dali svoj život za stvaranje tog sna. Županija ima kvalitetnu suradnju sa svim braniteljskim udrugama s kojima rade na njihovu dobrobit, te će tako nastaviti i u budućnosti", kazao je Kolarec.

Događaju su prisustvovali branitelji iz osam županijskih gradova te 20 povijesnih postrojbi.

Gradonačelnik Ivanić Grada Javor Bojan Leš naglasio je bogatu i burnu vojnu prošlost grada koji je kroz generacije dao brojne branitelje koji su svoje živote polagali za domovinu.

"Grad smo koji je 1991. godine iznjedrio mnoštvo heroja i boraca koji su svoje živote položili za svoju domovinu. Stoga im svima zahvaljujem kao svojim suborcima i svima što su znali tih godina gdje trebaju biti, u obrani naše zemlje. Nikada nećemo zaboraviti one koji su svoje živote dali u stvaranju naše samostalnosti", zaključio je Leš.

>> VIDEO Vlasnik plantaže očajan: Nudio sam plaću do 9.000 kuna mjesečno, ali nitko ne želi brati trešnje

Komentara 1

Avatar Mileseva
Mileseva
16:11 25.06.2022.

Sudjelovalo 29k a pare ih prima 500k...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije