Kreće obnova dvorca Erdödy u Jastrebarskom

Najstariji sačuvani spomenik kulture u Jastrebarskom, dvorac Erdödy ide u temeljitu obnovu.

Potpisivanje ugovora kojim je označen i službeni početak radova na obnovi dvorca održano je u njegovu perivoju, a u ime Zagrebačke županije podršku obnovi uputio je zamjenik župana Ervin Kolarec.

„Iza dvorca Erdödy bogata je povijest, a ispred njega je nakon obnove lijepa i još bogatija budućnost! Simbol kulture i povijesti, dobit će onu funkciju koju zaslužuju svi stanovnici Jaske i njihovi gosti – da bude mjesto za odmor, šetnju, druženje i uživanje“, rekao je Kolarec istaknuvši kako se i Zagrebačka županija „uključila u pripremu“ obnove i to sufinancirajući tehničku pomoć i projektnu dokumentaciju s tristotinjak tisuća kuna.

Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel tom prigodom zahvalio je svima koji su utrli put da dođe do današnjeg dana i krene se u obnovu. „Ono što određuje neki narod ili neki kraj su ljudi, pismo, jezik i kultura. Nju moramo čuvati i baštiniti za generacije koje dolaze i u znak zahvalnosti onima koji su nam dvorac ostavili u nasljeđe“, istaknuo je Novosel.   

Rok za izvođenje radova iznosi 480 kalendarskih dana od dana uvođenja Izvođača u posao, a ukupna je vrijednost izvođenja radova 108.194.041,60 kuna bez uključenog PDV-a. Zbog poremećaja na tržištu uzrokovanih pandemijom i ratom u Ukrajini koji su se odrazili i na samu vrijednost radova, ona premašuje ukupnu vrijednost projekta obnove i revitalizacije dvorca Erdödy koja sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi 73,639.686,93 kuna, od čega se sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancira 49,503.626,59 kuna. Međutim, podršku projektu izrazili su jaskanski gradski vijećnici koji su na svojoj 7. sjednici većinom glasova podržali prihvaćanje ponude za izvođenje radova na obnovi dvorca usvajanjem izmjene Odluke o izvršavanju proračuna u ovoj godini, čime se osiguravaju dodatna proračunska sredstva potrebna da bi projekt aplicirao za dodatne izvore financiranja. Tom će se izmjenom povećati limit kreditnog zaduženja koje je iznosilo 37,7 milijuna kuna za dodatnih 43,8 milijuna kuna, no ta se sredstva neće povlačiti sve dok postoji mogućnost za vanjskim izvorima financiranja, na čemu Grad Jastrebarsko kontinuirano radi.

Inače, dvorac Erdödy podigao je ban Matija Gereb između 1483. i 1489. Od početka 16. stoljeća pa sve do 1922. dvorac je bio u posjedu plemićke obitelji Erdödy. U dugoj povijesti mnogo puta dograđivan, ovaj četverokutni dvor pojačan s dvije impresivne, zaobljene kule bio je važna utvrda u vrijeme turskih osvajanja.