in ,

Kako se spasiti od vrućina? Preporuke HZJZ-a

Visoke temperature, žega i nedostatak hlada, samo su neki od problema s kojima se svakodnevno suočavamo tijekom ljetnih dana. Kako ne treba zanemarivati signale koje nam daje tijelo tijekom visokih temperatura, govore i iz HZJZ-a.

U slučaju vrtoglavice, slabosti, nemoći, tjeskobe ili izrazite žeđi i jake glavobolje treba potražiti pomoć, što prije otići u hladniji prostor i izmjeriti temperaturu, preporučuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Popijte vodu ili nezaslađeni razrijeđeni voćni sok više puta po nekoliko gutljaja, smirite se i legnite u rashlađenu prostoriju, ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili trbuhu, ističe HZJZ.

Ako osoba ima vruću suhu kožu ili nerazumno razgovara i nemirna je, zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost, grčeve ili su bez svijesti, odmah zovite liječnika ili hitnu pomoć.

Dok čekate, smjestite ugroženu osobu u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podignite joj noge i kukove, odstranite odjeću i počnite s vanjskim hlađenjem, kao što su hladni oblozi na vrat, pazuhe i prepone uz rad ventilatora, mahanje lepezom i špricanje kože mlakom vodom.

Mjerite temperaturu tijela i održavajte je ispod 39 stupnjeva Celzija. Nemojte toj osobi dati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol. Osobe bez svijesti postavite u bočni ležeći položaj, preporuke su HZJZ-a.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao vgradu