Mještani Šiljakovine jučer su obilježili dan zaštitnika i blagdana Sv. Petra i Pavla tradicionalno na prvu nedjelju nakon "Petrova" koje je bilo 29. lipnja.

Vjernici su se okupili kod kapele Sv. Petra i Pavla i u procesiji su krenuli ulicom Ivana Šabana do križnog drva na raskršću prema ulici Đure Lučana. Sveta Misa se slavila u hladu breza i borova uz ugodan povjetarac. Župnik Siniša Blatarić u propovijedi je govorio o značenju kršćanskog pozdrava "Hvaljen Isus i Marija", o njegovom ishodištu i o tome kako se njime želi mir kući u koju se ulazi i o tome kako nam je mir prijeko potreban u ova ružna vremena. Župnik je spomenuo i kako se kapela Sv. Petra i Pavla još uvijek nije sanirala nakon potresa i kako se nada da će i ona uskoro doći na red. Zbog pukotina na tornju nakon potresa je zaustavljena zvonjava crkvenih zvona.

Pikado klub "Šiljakovina" je prvi započeo s turnirom na otvorenom pokraj društvenog doma u 15 sati. Prijavilo se 41 takmičara, a među njima je bio i višestruki svjetski i europski prvak u elektronskom pikadu Boris Krčmar. Nakon završetka turnira posjetitelji su se slobodno mogli isprobati svoje vještine na aparatima koji su bili uključeni do dugo u noć.

Breška liga je započela u 15:30 igranjem utakmica 5 kola. Uzbuđenja i neizvjesnih ishoda nije manjkalo, domaćini su svoju utakmicu igrali kao zadnji i pobijedili su Pokupsko 4:2 i kao poklon selu na njegov dan dospjeli su na prvo mjesto Breške lige gdje će ostati barem do idućeg kola, a vjerojatno i kolo nakon toga, ako je slutiti prognozama.

Folklorni susreti su se vratili nakon dvije godine pauze, program je malo skraćen da se gledatelji i izvođači ne bi previše mučili na velikoj vrućini. Prije susreta prigodnim riječima posjetiteljima su se obratili Dražen Lučan, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Šiljakovina i Folklornog ansambla "Šiljakovina", te izaslanik gradonačelnika Jurica Mihalj i zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec. Najavili su početak dobre suradnje pa se nadamo da će se to uskoro vidjeti i konkretni rezultati te suradnje pa da selske udruge konačno dobiju prostore za rad kakve su svojim radom već odavno zaslužili.

Malo poslije 18 sati izvođači su stupili za pozornicu, a program je po tradiciji otvorila najmlađa skupina FA "Šiljakovina". Nakon njih nastupio je KUD "Elizabeta" iz Jalžabeta kojima će se FA "Šiljakovina" vrlo brzo, već idući vikend, odužiti gostovanjem u Jalžabetu. Poslije njih nastupila je starija skupina djece domaćina izvodeći svadbene običaje. Nakon dugog niza godina FA "Šiljakovina" ponovno je obnovila suradnju s KUD-om "Orljava" iz Pleternice koji su se predstavili s koreografijom "Cura igra i na mene miga". Mladi tamburaši iz FA "Šiljakovine" u tamburaškom intermezzu pokazali su koliko su puno naučili iako su na raspolaganju imali malo vremena i malo probi. Program je zaključila A skupina FA "Šiljakovina" koreografijom žetvenih običaja u Šiljakovini.

Brojni gledatelji imali su nakon toga priliku popratiti završne utakmice Breške lige nakon čega je uslijedilo narodno veselje uz grupu Viking.

Kapela Sv. Petra i Pavla i procesija prigodom njihovog blagdana

Procesija

Procesija

Proštenje i Breška liga u Šiljakovini

Dražen Lučan

Voditeljica Ana Mirenić, Jurica Mihalj (izaslanik gradonačelnika) i Ervin Kolarec (zamjenik župana Zagrebačke županije)

Mlađa dječja skupina FA Šiljakovina

KUD "Elizabeta", Jalžabet

KUD "Orljava", Pleternica

Dječja tamburaška skupina

FA "Šiljakovina"

MNK Šiljakovina