Novosti Sport Događanja

Na Plesu se oprema Središte za upravljanje, zapovijedanje i nadzor zračnih operacija

09.07.2022. / Redakcija


Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj jučer su posjetili vojarnu “Pukovnik Marko Živković” u Velikoj Gorici u sklopu radnog posjeta Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.

- Nakon dva desetljeća neulaganja u vojsku Proračun Ministarstva obrane od gotovo 7,6 milijardi kuna, najveći je od Domovinskog rata i značajan je iskorak za Republiku Hrvatsku i Hrvatsku vojsku. Dio tog proračuna koji se odnosi na Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u ovoj godini iznosi 2,93 milijarde kuna čime pokazujemo važnost opremanja, modernizacije i izgradnje sposobnosti i na tome ćemo raditi i dalje - rekao je ministar Banožić.

Među projektima u koje će Republika Hrvatska ulagati sredstva nalazi se i Središte za upravljanje, zapovijedanje i nadzor zračnih operacija, koje će se nalaziti u vojarni „Pukovnik Marko Živković”.

- Ovo je iznimno značajno za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo jer će to značiti mogućnost planiranja i vođenja zračnih operacija s jednog mjesta – poručio je Zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj istaknuo je važnost ulaganja u HRZ i ulaganja u sigurnost.

- Kroz sve projekte koji su pokrenuti vidljivo je da smo odlučili razvijati Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, iznimno važnu granu Hrvatske vojske. Naši piloti svakodnevno imaju velik broj operativnih zadaća, ističu se i u pomoći civilnim institucijama, spašavajući živote i imovinu. Pritom je najvažnija sigurnost kako pripadnika HRZ-a tako i osoba kojima pružaju pomoć i o tome treba voditi brigu – istaknuo je admiral Hranj.

Foto: Zeljko Lukunic/Pixsell

Podijeli