Novosti Sport Događanja

Dučecovci upoznali slavonski Davor

12.07.2022. / Klara Kosić

Nakon što je proslavio stotu obljetnicu, KUD Dučec krenuo je na put u Slavoniju gdje je u Davoru, mjestu u Brodsko-posavskoj županiji gostovao na smotri folklora koju je organizirao mjesni KUD „Antun Matija Relković”.

Tijekom dvodnevnog puta odsjeli su u Cerničkoj Šagovini kraj Nove Gradiške gdje su se upoznali s cerničkim franjevačkim samostanom i impresivnom baroknom crkvom sv. Petra koja se trenutno sanira od banovinskog potresam, a naši Dučecovci iskoristili su i priliku da se osvježe u bazenima novootvorenog rekreacijskog centra u Novoj Gradiški.

 

Ciljni grad posjetili su u nedjelju, a s njegovom poviješću i životom upoznao ih je rođeni Davorac Krunoslav Simić. Davor je u povijesti bilo poznato i cijenjeno od Beča do Beograda kao graničarsko mjesto lađara, a hrvatski književnik Antun Matija Relković opisao ga je kao mjesto „lipo uzorito”. Nažalost, u valu iseljavanja iz Slavonije našlo se i ovo mjesto, izgubivši gotovo trećinu svojih stanovnika, a mjesna škola je prepolovila broj svojih đaka. Danas Davor ima tek nešto više od dvije tisuće stanovnika.

 

No iako malobrojni, stanovnici Davora bili su vrlo gostoljubivi, a nakon svečanog mimohoda davorskim ulicama, svi su pošli pogledati glavni nastup na centralnom gradskom trgu gdje je Dučec izveo jedan od svojih „brendova” - Doželnicu. Publika ih je srdačno pozdravila i razmijenili su prigodne poklone s domaćinima te uživali u zajedničkoj večeri u društvenom domu.

 

Foto i tekst: Mraclin.hr

Galerija slika

Dučecovci upoznali slavonski Davor Dučecovci upoznali slavonski Davor Dučecovci upoznali slavonski Davor Dučecovci upoznali slavonski Davor Dučecovci upoznali slavonski Davor Dučecovci upoznali slavonski Davor Dučecovci upoznali slavonski Davor Dučecovci upoznali slavonski Davor

Podijeli