ministar obrane

Banožić o odgovornost za stanje zračnih snaga za gašenje požara: Iz ovoga što ste rekli, meni preostaje da uzmem gedore i idem u hangar šrafat nešto

15.07.2022 u 17:30

Bionic
Reading

Ministar obrane Mario Banožić u petak poslijepodne posjetio je Zrakoplovno-tehnički centar u Velikoj Gorici, koji je zadužen za remont kanadera. Kazao je da je ujutro u Zemuniku razgovarao s pilotima i tehničarima o stanju protupožarne eskadrile te im je zahvalio

Banožić je kazao kako je velika suša, koja je uz zapaljivu vegetaciju uzrokovala ovakve nesretne događaje.

'Četiri su kanadera i Air tracktora, a peti kanader trebao bi idući tjedan biti isporučen', najavio je Banožić, javlja Dnevnik.hr.

Na pitanje snosi li sam odgovornost za stanje zračnih snaga za gašenje požara, ministar obrane je odgovorio: "Iz ovoga što ste rekli, meni preostaje da uzmem gedore i idem u hangar šrafat nešto".

Uprava ZTC-a nedavno je krivnju za nespremnost aviona za sezonu prebacila na proizvođača aviona. Ministar obrane u petak je najavio kako ZTC do kraja godine treba ispoštovati šesti kanader po dogovoru.

Dinamikom remonta aviona, naglasio je, nije zadovoljan. Direktor ZTC-a u četvrtak nije bio u uredu, ministar kaže da je na godišnjem odmoru.

Na pitanje je li prije desetak dana bilo naznaka problema, ili su ga u ZTC-u uvjeravali da će s kanaderom sve biti u redu, ministar je odgovorio da mu je rečeno kako će idući tjedan biti isporučen još jedan kanader, tjedan nakon toga još jedan, a onda i Air tracktor.

Osvrnuo se i na predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića koji je u petak opet žestoko kritizirao premijera Andreja Plenkovića kao i samog Banožića, njemu najdražu metu.

"Suludo je uopće komentirati izjave Milanovića jer su one fake", rekao je ministar obrane te dodao kako je predsjednik hrabar na domaćem terenu, a slaba strana mu je pojaviti se u međunarodnom okruženju.

Banožić njeaglasio kako predsjednik radi pritisak na Državno odvjetništvo. Ministar Banožić ustvrdio da izmjene Zakona o obrani ne ulaze u ustavne ovlasti predsjednika RH