Novosti Sport Događanja

Sjajne vijesti iz Bangkoka: Dijanići 3. na svijetu u robotici

17.07.2022. / Redakcija

Najveće svjetsko robotičko natjecanje - 25. po redu RoboCup, okupio je preko 3000 natjecatelja iz 45 zemalja svijeta koji su u Bangkoku (Tajland) od 13-16. srpnja prikazivali svoje znanje u programiranju robotike, a ponovno je briljirala velikogorička obitelj Dijanić.

Antonio Dijanić, Dora Dijanić i Ivan Dijanić, uz mentorstvo Jelke Hrnjić, Željka Krnjajić i Lovreka Dijanića, nastupali su kao ADI CRO team u kategoriji Rescue Maze te u svjetskoj konkurenciji osvojili visoko 3. mjesto.

Natjecanje je utemeljeno 1997., a hrvatske ekipe na njemu nastupaju od 2011. godine te je od iznimne važnosti za prijenos i razmjenu znanja u području robotike, umjetne inteligencije i automatizacije između obrazovnih i istraživačkih institucija na svim razinama.

- Laskavo je godinama biti u vrhu svjetske natjecateljske robotike, ali sam put do tamo je dugotrajan i težak posao, pun odricanja. I raspored u Bangkoku je bio vrlo zahtjevan pa su natjecatelji morali dati sve od sebe kako bi održali koncentraciju tijekom višednevnog programa natjecateljskih aktivnosti i ostvarili najbolje rezultate u svojim kategorijama. Svake godine ovo natjecanje biva sve teže, koristi se sve složenija oprema i programska rješenja pa je postizanje vrhunskih rezultata vrlo složen edukativni i logistički poduhvat. Ali uspjeli smo, otišli opet do kraja i stali uz bok najboljima, ostavivši iza sebe zemlje koje značajno više ulažu u moderne tehnologije i sustav edukacije – javili su iz Hrvatskog robotičarskog saveza.

Uz goričku ekipu nastupila je i ekipa Školska knjiga CRO team kojima su okosnica Varaždinci Borut Patčev, Juraj Kolarić i Franko Prikratki. Mentori ekipe su bili Ivica i Ivan Kolarić. Oni su također osvojili treće mjesto i to u kategoriji RescueLine.

Mladi robotičari s Tajlanda se vraćaju 19. srpnja kada se oko 7 sati ujutro očekuje njihov dolazak u Međunarodnu zračnu luku Zagreb.

Podijeli