Novosti Sport Događanja

Vlada kreće u smanjenje broja općina: Na jednoj od sljedeće dvije sjednice konačno donijeti odluku koja će definirati kriterije za spajanje općina

18.07.2022. / Redakcija

Vlada će na jednoj od sljedeće dvije sjednice konačno donijeti odluku koja će definirati kriterije za spajanje općina. Uz različite financijske potpore koje će dobivati za stvarno spajanje, država će na sebe preuzeti i dugove lokalnih jedinica, piše Jutarnji.

Spajanje će izgledati tako da će veća općina praktički preuzimati manju, a kao poticaj država će preuzeti njihove dugove, ali dobivat će i značajnu novčanu potporu. Tako će spojena, nova općina dobiti dvostruki iznos onoga koji je manja općina dosad dobivala iz fonda fiskalnog izravnanja. Poticaji za dobrovoljna stvarna spajanja uključivat će i jednokratne kapitalne transfere tijekom sljedećih pet godina koje će lokalne jedinice koristiti namjenski za infrastrukturne projekte.

Cilj Vlade je da se do 2026. minimalno stvarno spoji 20 posto općina, odnosno funkcionalno spoji minimalno 40 posto jedinica. U Hrvatskoj postoji 428 općina, pa bi krajnji cilj bio da se do lipnja 2026. njih oko 85 ukine ili 171 funkcionalno spoji.

Foto: zagrebacka-zupanija.hr

Podijeli