Novosti Sport Događanja

Srušen temperaturni maksimum na Plesu: Živa u termometru premašila rekord iz 2012. godine

25.07.2022. / Redakcija

Najtopliji dan ove godine u Velikoj Gorici – subota 23. srpnja, je postao i najtopliji dan od kada imamo pouzdana mjerenja na području našega grada. Srušen je temperaturni rekord star 10 godina!

Ljeto je i očekujemo da su visoke temperature, no kada padne rekord izmjerene temperature na službenoj mjernoj postaji onda ipak je jasno da odskačemo od prosjeka na koje smo navikli u našem klimatskom podneblju.

Najrelevantniji podaci za Veliku Goricu su oni s meteorološke postaje zračne luke na Plesu za koje Državni hidrometeorološki zavod statistiku vodi sve od 1981. godine. U vremenu od tada najtopliji izmjereni dan bio je 24. kolovoza 2012. godine kada je izmjerena temperatura zraka od 39,1 C stupnjeva. Ove subote, 23. srpnja, u 16:40 sati na istoj meteorološkoj postaji izmjereno je desetina Celzijeva stupnjeva više čime je nakon odmaka od 10 godina srušen temperaturni rekord.

- Dosadašnji apsolutni maksimum za postaju Zagreb Pleso iznosio je 39.1°C što znači da je izmjerena temperatura zraka 23. srpnja 2022. trenutno novi apsolutni maksimum za tu postaju – potvrdili su nam iz Državnog hidrometeorološkog zavoda nakon provjere podataka kako novi rekord iznosi 39,2 °C.

Da se radi o vremenskoj posebnosti pokazuje da je već nedjelja bila punih 7 Celzijusa „hladnija“, a danas će se maksimalac kretati na visokih 35 Celzijusa. Sutra poslijepodne dolazi osvježenje uz sjeverac i lokalne grmljavinske pljuskove.

- Naoblačenje sa sjeverozapada, povremeno s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom, moguće već prijepodne, a češće u drugom dijelu dana. Zapuhat će umjeren sjeveroistočni vjetar. Najniža temperatura zraka oko 20, a najviša između 28 i 30 °C – prohnoza je DHMZ-a za sutrašnji dan koji donosi prekid toplinskog vala.

Temperature će nakon utorka ponovno biti u blagom porastu prema kraju radnog tjedna, a za vikend se najavljuje novo kišno osvježenje.

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Podijeli