Novosti Sport Događanja

Caritas i CRS osigurali udžbenike i radne bilježnice za učenje hrvatskog jezika našim sugrađanima iz Ukrajine

27.07.2022. / Redakcija

Ukrajinskim obiteljima koje su smještene u Velikoj Gorici te onima koje dolaze iz Zagreba na certificirane tečajeve u naš grad jučer su podijeljeni udžbenici i radne bilježnice za učenje hrvatskog jezika. Tečajevi se odvijaju se tri puta tjedna u POU VG, a vodi ih sr. sc. Dariya Pavlešen, viša lektorica za ukrajinski jezik s Katedre za ukrajinski jezik i književnost Odsjeka za istočnoslavenske jezike i književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tečaj trenutno polazi četrdesetak osoba.

- Učenje jezika izrazito je važno za njihovu integraciju u naše društvo. Bez znanja hrvatskog jezika se ne mogu zaposliti i osigurati sebi egzistenciju. Dobra dio njih i dalje online radi za svoje tvrtke u Ukrajini, a neki su se uspjeli ovdje zaposliti. Program koji provodimo u Velikoj Gorici mogao bi poslužiti kao obrazac i za druge sredine u Hrvatskoj – poručio je Rudolf Vujević, ravnatelj Državne škole za javnu upravu koji koordinira sve aktivnosti vezane uz njihov boravak na našem području.

Na području Velike Gorice nalaze se obitelji iz Harkiva, uglavnom žene i djeca dok su muškarci ostali da brane svoje domove.

- Kad su došli u svibnju nisu računali da će dugo ostati, ali kako se situacija razvija morat će pričekati još neko vrijeme na povratak u svoju zemlju. Da rat sutra stane, moraju se prvo stvoriti preduvjeti za povratak. Od obnove njihovih domova uništenih ratnim djelovanjima do infrastrukture i ostalih stvari važnih za normalizaciju života na tom području – dodao je Vujević.

Zahvaljujući pilot projektu Hrvatskog Caritasa i Catholic relief service (CRS) - američkog Caritasa - osigurani udžbenici i radne bilježnice koje će Ukrajinci koristiti za učenje hrvatskog jezika koje se odvija u suradnji Grada Velike Gorice i Pučkog otvorenog učilišta.

- Crkva u Hrvata je promptno reagirala. Mogu reći, kao ravnatelj Hrvatskoga Caritasa, da se cjelovito pristupa problemu izbjegličke krize ljudi iz Ukrajine. Danas želimo doprinijeti omogućavanju učenja hrvatskoga jezika, tako da bi im se olakšala svakodnevica i da ih se, na jedan način, zaštiti od trauma koje su doživjeli – rekao je fra Tomislav Glavnik, ravnatelj Hrvatskog Caritasa.

Podijeli