in ,

Jadranko Cumbaj “Pilot” velikogorički je heroj koji je svoj život dao prvog dana Oluje

Bio je svestrani Velikogoričanin koji je vrsno igrao nogomet u Kobiliću

Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja obilježavamo 5. kolovoza, a dan je to kada se s ponosom, sjetom i veseljem prisjećamo svih onih koji su zaslužni za teško izborenu slobodu naše domovine. Na taj dan prisjećamo se i našeg stradalog sugrađana koji je, za slobodu, svoj život dao već prvi dan Oluje.

Privatna arhiva

Među 239 hrvatskih sinova i kćeri, koji su u veličanstvenoj operaciji „Oluja“ za slobodu Hrvatske dali ono najznačajnije što su mogli dati- svoje živote, stoji i ime našega Velikogoričana Jadranka Cumbaja, koji je među ratnim suborcima poznatim i kao “Pilot”.

Privatna arhiva

Jadranko Cumbaj „Pilot“ rođen je 13.12. 1967. godine, djetinjstvo i ranu mladost proveo je u Velikoj Gorici, a poginuo je 4.8.1995. prvog dana VRO „Oluja“.

Bio je dragovoljac Domovinskog rata, ratni vojni invalid, pukovnik Hrvatske vojske, bio je pripadnik 21. MPOAD-a (mješoviti-protuoklopni-artiljerijski divizion)“, a ujedno i pripadnik 2. Gardijske brigade, jedne od najelitnijih postrojbi Hrvatske vojske legendarnih Gromova.

Privatna arhiva

Naš stradali sugrađanin jedan je od najvećih heroja Domovinskog rata koji je tijekom rata dao iznimno velik doprinos i uništio čak 29 neprijateljskih tenkova.

Aktivno je igrao nogomet za lokalni NK „Vatrogasac“ u Kobiliću

Osim nogometa volio je i druge sportove, osobito klizanje i športski ribolov, a slobodno vrijeme je često provodio uz knjige jer je volio puno čitati, a povremeno je svirao harmoniku. Posebna strast bio mu je lov, te je kao mladić postao tajnik Lovačkog društva „Srna“ u Velikoj Gorici. Njegovi kolege lovci rado ga se sjećaju te su njemu u čast u Kušancu sagradili spomen-čeku.

Jadranko je sredinom studenog 1991. godine, prvi u Domovinskom ratu, uz pomoć termovizijskog sustava, koji se koristi prilikom slabije vidljivosti i noću, uništio neprijateljski tenk M-84, pogodivši ga navođenom raketom preko rijeke Kupe, gdje je tada bila najbliža prva crta bojišta od Velike Gorice.

Velikogoričanin Jadranko sa svojom skupinom, na njemu do jučer nepoznatom terenu samo tijekom mjeseca svibnja 1992. godine, uništava 9 neprijateljskih tenkova, te nakon toga dolazi do preokreta na Južnom bojištu u korist Hrvatske vojske“.

Privatna arhiva

Jadranko je poginuo prvog dana operacije „Oluja“, 4. kolovoza 1995., u Mošćenici u borbama za oslobođenje Petrinje.

Za doprinos u Domovinskom ratu Jadranko Cumbaj Pilot nagrađen je priznanjem „Andrija Andabak“, odlikovan je “Spomenicom Domovinskog rata 1990-1992.“, medaljom “Oluja“, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, zlatnom značkom „Grom“, brigadnom zlatnom plaketom “Grom“ te za junački čin u ratu Redom kneza Domagoja s ogrlicom.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao vgradu