Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovornost i dalje nitko ne preuzima

Ekipa Dnevnika Nove TV u hangaru ZTC-a: Posao se pokušava ubrzati, radi se u jednoj smjeni, ali prekovremeno

I danas se teško preuzimala odgovornost za kašnjenja oko skupo plaćenog remonta protupožarnih aviona. S jedne strane vodeći ljude državne tvrtke, koja posao nije obavila na vrijeme, a s druge oni koji bi ih trebali pozvati na red. Nakon što je razotkriven loš sustav servisiranja, ekipa Dnevnika Nove TV ušla je u velikogorički hangar gdje posao sada pokušavaju ubrzati.

Kanader iz velikogoričkog hangara u vatru još nisu poslali. Njemu sezona još nije počela.

Ali, samo što ga ih nisu popravili - uvjeravaju. Čekaju ih posljednje probe.

"Ovaj avion je završen za otprilike mjesec i pol dana. Da je moglo brže - bilo bi brže!", kao je Roman Babić, direkor servisa ZTC-a.

Kritike o kašnjenju dotukle su direktore tvrtke koja servisira kanadere. Iako ih nisu isporučili na vrijeme, svojih se fotelja olako ne odriču.

"Kada sve to, što se sada događa, ne bi bilo iskomunicirano na vrijeme, onda bih možda i vidio svoju odgovornost. Ali s obzirom da su svi segmenti sustava za održavanje zrakoplova o kojima pričamo, znali, ne vidim kako je to moja odgovornost", dodao je.

Šef Uprave ZTC-a otvoreno je nakon sastanka s ministrom obrane priznao da nema u rukama "sve konce" tvrtke koju vodi. Pa i da ne zna gdje su mu svi radnici i zarađuju li na bolovanju u "fušu" u inozemstvu. Ni njemu ostavka ne pada napamet. "Zato što bi to bio neki bijeg od problema. Ministar nije tražio moju ostavku", rekao je Zdravko Klanac, predsjednik Uprave ZTC-a.

Bez odgovornosti

Bez odgovornosti za kaos oko remonta - i na ministarskoj plaći. Zarađuje gotovo 20 tisuća kuna. Četiri puta manje plaćeni su radnici.
"Kod nas se za mehaničare plaće kreću između 5500 i 5600 kuna. Podosta teško ih je pronaći na tržištu", rekao je Babić.

Pa i ne čudi da odlaze, za gotovo isti iznos - ali u eurima! Posao danas ovdje ne trpi. Radi se u jednoj smjeni, ali i prekovremeno. Samo na kanaderu devet je mehaničara. Letjelice koje su požar dočekale nesipravne - moraju što prije poletjeti.

Jer gori pod nogama. O problemima zračnih snaga govori se tjednima. No, sve do ovog, CERP, koji zastupa državu, nije pitao je li posao za koji su plaćeni odrađen. Čekaju izvještaje. Nakon vikenda, doznajemo, bit će i Izvanredna sjednica Nadzornog odbora ZTC-a. A premijer je i dalje nezadovoljan stanjem.

Pročitajte i ovo Michael Križanec, zapovjednik Hrvatskog zrakoplovstva, i Ivana Pezo Moskaljov Za Dnevnik Nove TV Brigadni general Michael Križanec o kanaderima na remontu usred sezone: "Je li sramotno ili ne, to je pitanje u domeni subjektivnosti"

"Nije dobro da se ne poštuju rokovi, nastojat ćemo da tu tematiku stavimo na stol čim se se vratimo u Zagreb", rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Nikakve poteze ne vuče ni ministar Mario Banožić - više puta upozoravan na nered. On je krajem ožujka tražio da se Klancu produlji mandat. "Što vi dobivate s tim da sad penalizirate nekoga ili da mu sukladno zakonu uzmete xy milijuna s računa? Nama ne trebaju milijuni, nego avioni", rekao je.

I dok se prebacuje krivica - dvojica šute. Načelnik Glavnog stožera, ali i predsjednik i Vrhovni zapovjednik - koji se s Banožićem svađao oko puno manjih problema u sustavu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene