Počinje istraživanje geotermalnog potencijala Velike Gorice

Snimanje na području Velike Gorice trajat će maksimalno tri tjedna i to unutar vremenskog okvira u razdoblju od listopada do ožujka 2023. godine
Panorama Velike Gorice Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Nacionalnim planom oporavka i otpornosti predviđeno je, kao posebna investicija „Poticanje energetske učinkovitosti, toplinarstva i obnovljivih izvora energije za dekarbonizaciju energetskog sektora“. Time se planira poticati energetska učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije u industriji te modernizacija sustava toplinarstva, a na karti istraživanja našla se i Velika Gorica.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja donijelo je Odluku o provedbi naftno-rudarskih radova u svrhu ispitivanja geotermalnog potencijala na preliminarnom istražnom prostoru „Velika Gorica“, pri čemu je Agencija za ugljikovodike ovlaštena za provedbu istih.

Predloženi preliminarni istražni prostor “Velika Gorica”, ukupne površine 264,55 km2, najvećim dijelom svoje površine obuhvaća područje grada Velike Gorice te manjim dijelom područja općina Rugvica i Orle u Zagrebačkoj županiji i manji dio područja grada Zagreba u Gradu Zagrebu.

Snimanje na području Velike Gorice trajat će maksimalno tri tjedna i to unutar vremenskog okvira u razdoblju od listopada do ožujka 2023. godine. Agencija će u ime Republike Hrvatske vlasnicima zemljišta nadoknaditi svu eventualnu štetu nastalu zbog prolaska radnih vozila, odnosno izgubljenu dobit na poljoprivrednoj kulturi.

Za sve dodatne informacije na raspolaganju stoji Agencija za ugljikovodike , tel. 01 6431 921.

Grad
Hrvatska
Ostalo
Velika Gorica
Zagrebačka županija