Novosti Sport Događanja

Svjetska doberman elita dolazi u srce Velike Gorice: Na Udarniku vas čeka čak 400 dobermana!

22.08.2022. / Klara Kosić

Vrijeme je da odbacite sve mitove o dobermanima i zaljubite se u tu pasminu – prvoga vikenda u rujnu održat će se jedna od najprestižniji izložbi u svijetu pasa – Svjetska izložba dobermana.

U dva dana, 3. i 4. rujna, u prostorima ŠRC Udarnik Kurilovec okupit će se čak 400 dobermana zajedno s vrhunskim uzgajivačima iz 34 zemlje iz cijeloga svijeta koji će dati sve od sebe kako bi njihov pas osvojio nagradu. 

- To je najveća kinološka manifestacija koja se događa u Hrvatskoj u posljednjih 10 godina. Doberman klub Zagreb – Hrvatska na zasjedanju kongresa Svjetskog kluba dobermana (International Dobermann Club) dobila domaćinstvo za svjetsko prvenstvo što se teško dobiva. Trebaju biti ispunjeni svi kriteriji, od samog uzgoja te zemlje koja se kandidira do specifikacije kompletne organizacije izložbe. To je zaista jedan dobar nivo i kvaliteta gdje se želi prikazati ono najbolje što se dogodilo u proteklih godinu dana u pasmini doberman. Uzgajivači iz cijelog svijeta razmjenjivat će svoja iskustva – rekao nam je Miroslav Bedeković, predsjednik Doberman kluba Zagreb Hrvatska i predsjednik organizacijskog odbora IDV-a 2022. godine.

Izložba podijeljena u dva dana, a prethodi joj kongres članica IDC-a koji će se održati u petak, 2. rujna navečer i zatvoren je za javnost. 

Internacional Doberman Club (IDC) je dobrovoljno udruženje klubova pasmine doberman s ciljem ujednačavanja propisa koji se odnose na uzgoj, obuku i vlasništvo ove pasmine. Osnovan 1978. godine od strane dužnosnika predsjednika Dobermann Verein, g. Hansa Wiblishausera i tadašnjeg predsjednika Dobermann kluba Francuske, g. Francoisa Stribyja, IDC godišnje održava Izložbu dobermana članica kluba kojeg čine 39 zemlje iz raznih dijelova svijeta – od Ujedinjenog kraljevstva, Litve, Latvije, Turske, do Kirgistana i Japana.

Sama izložba na kojoj su svi dobrodošli, svečano će se otvoriti u subotu u 9:30 sati, a nakon otvaranja krenut će ocjenjivanje klase štenaca s pauzom za ručak u 13 sati, dok će se u  nedjelju ocjenjivati odrasli psi. Uz samo suđenje, bit će tu i gastronomskog kutka te dućana s raznim suvenirima.

Najljepše dobermane svijeta strogo će ocjenjivati sudska elita koju čini pet sudaca: Hans Wiblishauser, predsjednik IDC-a i predsjednik Doberman kluba Njemačke, Thomas Becht, dopredsjednik Doberman kluba Njemačke, Attilio Polifrone, predsjednik Doberman kluba Italije, Erika Szokol, potpredsjednica Doberman kluba Mađarske te Miroslav Bedeković, predsjednik Doberman kluba Zagreb - Hrvatska.

- Kod ocjene se gleda doslovno sve: od visine, zubala, zagriza zubala, pigmenta usne šupljine, položaj očiju, glave, paralele glave, kvaliteta dlake, boja očiju, kutovi nogu i još mnogo toga. Idealni doberman teži idealnom standardu koji je propisao Dobermann klub njemačke kao matična zemlja za tu pasminu –objasnio nam je Miroslav Bedeković.

Ovo je i savršena prilika da upoznate pasminu. Kada zamislimo dobermana, javlja nam se slika opasnog psa kupiranih ušiju i repa, no radi se o mitu, ističe Bedeković.

- Doberman ne spada u kategoriju opasnih pasa. On je svojim temperamentom i izgledom davao takav dojam kada je imao kupiran rep i uši, pa su i neki filmovi doprinijeli tomu. No, doberman je prvenstveno obiteljski pas koji je jako privržen obitelji, jako povezan s djecom, ali on isto želi imati svog vođu čopora, odnosno da taj vođa čopora bude njemu gazda. Veže se na jednu osobu u obitelji i toj osobi je maksimalno podložan i poslušan – kaže Bedeković.

Današnji dobermani prolaze testove naravi, a čim pas pokaže oblik agresivnosti, on se izmiče iz visokog uzgoja. Posebnost ovogodišnje izložbe je i to što će se u potpunosti ukloniti izgled kupiranog dobermana. Standard pasmine je promijenjen još od 1. kolovoza 2016. godine otkada više nije nužno kupirati dobermane, a ovo je prvi put u povijesti ove pasmine da će se izlagati isključivo nekupirani dobermani.

Postoji šansa da se toliko zaljubite u ovu pasminu da ćete poželjeti dobermana kao ljubimca. Vlatka Mikulčić, tajnica Kluba dobermana Zagreb - Hrvatska i Miroslav Bedeković dali su nam par savjeta kako ga najbolje izabrati.

- Nemaju svi novaca za čistokrvne pse. Ali kada uzmete psa iz „štanceraja“ preko neprovjerenog oglasnika, postoji mogućnost da ćete zbog raznih zdravstvenih problema psa potrošiti više novaca plaćajući veterinara nego što biste potrošili kupnjom dobermana iz uzgoja - kaže Vlatka Mikulčić.

- Ako želimo psa, prvo se treba obratiti Hrvatskom kinološkom savezu koji će vas usmjeriti na udrugu, poput nas, a udruga će vas proslijediti dalje na uzgajivače u Hrvatskoj koji se bave kvalitetnim uzgojem i da su ti psi prvenstveno zdravi. Uzgajivači garantiraju zdravlje psa - kaže Miroslav Bedeković.

O svim pojedinostima o uzgoju i životu s dobermanima možete se raspitati na samoj izložbi kod raznih vlasnika.

Ulaz je slobodan za sve ljude, no strogo je zabranjeno dovoditi vlastite ljubimce. Ovo je idealna izložba i mjesto gdje se svi mogu sastati, uživati u dobrom društvu, komunicirati i razmjenjivati znanja i iskustva za dobrobit pasmine doberman.

Izložba se organizira po visokim pokroviteljstvom grada Velike Gorice, Turističke zajednice Velike Gorice te Turističke zajednice Zagrebačke županije i Hrvatskog kinološkog saveza s Brankom Šare na čelu.

Galerija slika

Svjetska doberman elita dolazi u srce Velike Gorice: Na Udarniku vas čeka čak 400 dobermana! Svjetska doberman elita dolazi u srce Velike Gorice: Na Udarniku vas čeka čak 400 dobermana!

Podijeli