Novosti Sport Događanja

Koliko doma trošite energiju? Prikupljaju se podaci o potrošnji u četiri velikogorička naselja

23.08.2022. / Redakcija

 

Grad Velika Gorica je u sklopu 1. EUCF poziva odlučio darovnicu u vrijednosti od 60 000 eura investirati u razvoj energetski pozitivnih i klimatskih neutralnih naselja, a kao pilot područja za izradu tog koncepta odabrana su četiri velikogorička naselja: Buševec, Turopolje, Rakitovec i Ogulinec.

Projekt „Razvoj energetski pozitivnih i klimatski neutralnih naselja” je proveden kroz nekoliko faza. Prvo je napravljena analiza sva 4 naselja na uzorku od 290 kućanstava, da bi se u drugoj fazi moglo razmotriti što je optimalnije, centralni toplinski sustavi ili učinkovita ložišta s fotonaponima i baterijskim spremnicima za pojedinačno kućanstvo. Dodatno, u sva 4 naselja bit će postavljeni i senzori za mjerenje kvalitete zraka s obzirom na lebdeće čestice PM2,5 i PM10 koji negativno utječu na ljudsko zdravlje. Senzori već očitavaju kvalitetu zraka u Buševcu i Turopolju.

U daljnjoj fazi će se prikupljati podaci o potrošnji za svaki objekt pojedinačnog, stoga će djelatnici Grada sljedećih dva tjedna obilaziti svako kućanstvo i unositi podatke u online upitnik grada.

Obilazak će se provoditi prema sljedećem redoslijedu:

1. Buševec
2. Turopolje
3. Rakitovec
4. Ogulinec

Online upitnik mogu ispuniti sami građani putem poveznice, čime bi znatno ubrzali čitavi proces prikupljanja podataka. Upitniku možete pristupiti ovdje.

Foto ilustracija: Robert Anic/PIXSELL

Podijeli