Novosti Sport Događanja

Gorica se oglasila o 'slučaju Kalik', Toplak mora ekipu 'izvaditi iz podruma' prije dolaska Istre: Sami smo si krivi!

23.08.2022. / Damir Žbulj

Bolan poraz doživjela je Gorica u prošlom kolu u Koprivnici kod Slaven Belupa, možda jedan od najtragičnijih u ovoj prvoligaškoj povijesti...

Vodila je ekipa Samira Toplaka od četvrte minute, imao je nakon toga Toni Fruk dva zicera i Goričani su do desete minute mogli voditi i tri razlike. Početkom nastavka Ndockyt je zapucao jednu šansu, Joey Suk je uzdrmao gredu i Gorica je vrlo lako mogla 'rasturiti' Farmaceute...

Na kraju je u samo pet minuta prosula prednost i dozvolila Zekićevim nogometašima da dođu do preokreta, a na kraju i velikog slavlja.

"Nevjerojatan je to bio poraz. Znači, bilo je to 79. minuta rapsodije, kontrolirali smo igru, stvarali smo šanse. Možda i najbolja igra od kada sam ja tu. Stvarno smo bili maksimalni, osim realizacije. Realizacija je zakazala, trebali smo otići na dva razlike i onda mislim da pobjeda ne bi bila upitna..."

"Slaven Belupo je nakon toga puno riskirao, Pršir nam se ozlijedio, Suk ne može još igrati svih 90 minuta i to nas je poremetilo. Napravili smo pogreške koje su nas skupo koštale," pokušao je analizirati ovaj nevjerojatan poraz trener Toplak.

"U najavi smo upozoravali da moramo biti koncentrirani svih 90 minuta. Nakon prvog gola stigla je odmah i neka panika i ovo mi je stvarno težak poraz. Teško mi je jer znam kako je tek igračima. Psihološki će sada biti 'u podrumu' i sad je najvažnije da ih, zajedno sa stručnim stožerom, vratim za iduću utakmicu..."

"Tek je sedmo kolo i uopće ne mislim sada spuštati glavu i ne mislim sada kukati. Dogodilo se što se dogodilo i negdje će nam se vratiti. A možda nam se 'vratilo' i protiv Lokomotive. Ovdje smo mi mogli u desetoj minuti voditi 3:0 i sami smo si krivi za ovo," zaključio je strateg Gorice.

Već u petak je na rasporedu novi izazov, na Gradski stadion stiže Istra 1961, koja je posljednja na ljestvici, a s utakmicom više od Gorice ima isto tek pet osvojenih bodova.

'SLUČAJ KALIK'

Prije kraja prijelazno roka čeka se rasplet 'slučajka Kalik', koji svim silama želi otići u Hajduk, a u Koprivnici nije bio niti u kadru.

Izvršni odbor kluba se oglasio i priopćenjem na tu temu... 

"Izvršni odbor HNK Gorice razmatrao je na sjednici održanoj 22. kolovoza slučaj Anthonyja Kalika i njegov navodni transfer u HNK Hajduk. IO je zaključio kako je Anthony Kalik igrač HNK Gorice dok god je na snazi s njim sklopljen ugovor.

HNK Gorica nije inicirala medijske napise o navodnom transferu Kalika u HNK Hajduk kao niti bilo koje druge informacije, polu informacije ili dezinformacije koje bi na bilo koji način diskreditirale ovaj potencijalni transfer ili odnose dvaju klubova.

Tako će biti i nadalje.

Kalik je nekoliko dana bio izvan Velike Gorice i nije bio nazočan na treninzima. Vratio se iznenada kako je i otišao. Sada ponovno trenira i na raspolaganju je treneru Samiru Toplaku.

Međutim, u pozadini tog transfera odigrale su se neke radnje koje ne spadaju u zonu etičnog, niti su u granicama koje određuju propisi. HNK Gorica nije u takvim postupcima nikada sudjelovala, pa neće to činiti ni u ovom slučaju.

Naš klub će kao i do sada nastaviti djelovati otvoreno prema svima, vođen etičnošću i propisima koji reguliraju naše djelovanje. No, istodobno ćemo učiniti sve što nam stoji na raspolaganju kako bismo zaštitili naš klub od neetičnih, nemoralnih i nezakonitih aktivnosti. Posebno ćemo paziti na zaštitu klupskog digniteta kojeg smo svi skupa gradili proteklih 13 godina i nećemo dozvoliti nikome da se prema HNK Gorici odnosi s podcjenjivanjem.

IO je dobio uvid u prethodnu komunikaciju koja nedvosmisleno dokazuje da se iza spornog transfera kriju aktivnosti suprotne propisima, a koje idu na štetu našeg kluba. Zbog toga IO HNK Gorice daje potrebne ovlasti predsjedniku Nenadu Črnko da u suradnji s klupskim odvjetnicima razmotri pokretanje moguće pravne radnje kako bi se zaštitio naš klub.

Ova odluka, međutim, ne prejudicira mogući transfer Anthonyja Kalika koji je, naravno, ostvariv do kraja prijelaznog roka."

U međuvremenu, Gorica je osmoricu svojih mladih nogometaša poslala na 'kaljenje', gdje bi trebali skupiti vrijedne minute pa dokazati kako imaju potencijala za prvoligaški nogomet.

Vratar Jan Paolo Debijađi već je ranije otišao u redove Dubrave Tim kabel, Faruk Dalipagić i Domenik Quni otišli su u Karlovac, Patrik Klančir u Kustošiju, dok će se Patrik Jug, Antonijo Vujičić, Mario Matković i Vanja Kulenović u krapinskom Zagorcu priključiti treneru Svenu Raiću, koji je prošle sezone vodio juniore Gorice u sjajnoj prvoligaškoj avanturi.

Domaća utakmica s Istrom 1961 igra se u petak od 20 sati, a Toplak i njegovi nogometaši imaju imperativ pobjede, protiv ekipe koja je nakon uvodna dva poraza pobijedila Osijek pa remizirala sa Šibenikom i Rijekom.

U sedmom kolu još će u subotu Lokomotiva dočekati Slaven Belupo, a Varaždin će gostovati kod 'uzdrmane' Rijeke. Nakon velikih europskih izazova Dinamo će u nedjelju igrati u Šibeniku, dok je u Gradskom vrtu na rasporedu veliki derbi 'posrnulog' Osijeka i Hajduka.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Podijeli