Novosti Sport Događanja

Oko 640 prvašića uključuje se ove godine u promet: Policija podijelila par savjeta

25.08.2022. / Redakcija

Na području Velike Gorice u 26 osnovnih i područnih kola u prvi razred kreće oko 640 učenika koji su najranjiviji u prometu. Policija će tijekom rujna tradicionalno provesti akciju „Poštujte naše znakove” s ciljem zaštite djece u prometu i sprečavanja ugrožavanja njihovih života.

Od početka godine do srpnja u prometnim nesrećama na području Velike Gorice smrtno je stradalo jedno dijete, a sedmero njih bilo je lakše ozlijeđeno. To pokazuje na povećanje neopreza u prometu, jer u zadnjih tri godine nije bilo smrtnih stradavanja, a jedino je 2019. došlo do istog broja ozljeda djece u prometu.

Policija radi sve od sebe da pruži djeci sigurnost u prometu. Tijekom kolovoza su policajci obišli zone svih osnovnih škola i nisu utvrdili nikakve nedostatke prometne signalizacije.

U rujnu će ova akcija policiji biti prioritet.

- Promet ćemo nadzirati s maksimalnim brojem policajaca, a osobitu pažnju ćemo posvetiti poštivanju ograničenja brzine kretanja i nepropisnom parkiranju – kažu iz policije i nadodaju da će osim toga prvašićima održati predavanje o sigurnom sudjelovanju u prometu s aspekta pješaka te će im podijeliti prigodne darove.

U međuvremenu, policija je podijelila par savjeta.

Roditeljima je poručila da prate djecu u i iz škole barem prvih desetak dana te ih u pute na opasna mjesta na putu do škole. Vlasitim uzorom najbolje se pokazuje kako se ponašati na prometu na cesti, stoga se savjetuje da ne parkiraju atuomobile nepropisno u zoni osnovne škole. Pri kupovini školskih torbi,odjeće i obuće, najbolje je izabrati lako uočljive materijale. Zbog sigurnosti djece treba pripaziti da iz vozila izlaze na pločnik, a ne na kolnik. Uz to, sva djeca do pete godine starosti moraju se prevoziti u dječjoj sjedalici na stražnjem sjedalu, a djeca mlađa od 12 godina ne smiju sjediti na prednjem sjedalu. 

Vozače pak apelira da se u zonama osnovnih škola kreću brzinom do 40 km/h i povećaju pozornost s obzirom da djeca ne znaju dovoljno prometne propise. Prilikom zaustavljanja, poželjno je rukom dati znak djeci da sigurno mogu prijeći preko kolnika. Naravno, podrazumijeva se da vozači također poštuju znakove policajaca, pripadnika prometnih jedinica mladeži ili školskih prometnih jedinica.

 

Bilo je par savjeta i za djecu: 

- Za kretanje koristite samo pločnik, a cestu prelazite samo preko zebre. Preko ceste prelazite samo na zeleno svjetlo i obavezno provjerite ima li nailazećih vozila i tek tada stupite na kolnik. Ako pak stalno ima vozila ,sačekajte da se neko vozilo zaustavi i vozač vam rukom pokaže da moćete sigurno prijeći - poručila je policija.

 

 

Podijeli