Novosti Sport Događanja

FOTO: Klopotec za Bartolovo u Kostanjevcu: Stanje u vinogradima je odlično

30.08.2022. / Redakcija

Još jedna vinogradarska godina polako ide kraju i došlo vrijeme da se pusti klopotec „u pogon”. Dok je družina z brega Jajtine obavila to za Lovrekovo, članovi Udruge vinogradara i vinara Grozd iz Kostanjevca učinili su to za Bartolovo.

Klopotec u vinogradarskoj tradiciji označava službeni početak dozrijevanja grožđa i završetak prskanja vinograda tj. kad bobice postaju mekane i slatke. Zrelo grožđe poslastica je i za ptice pa se tradicionalni obred puštanja klopoca ¨u pogon¨ obavlja u mjesecu kolovozu i to najčešće na blagdan Sv. Lovre i Sv. Bartola.

Bilo je razloga za slavlje: za sada je stanje u vinogradima odlično i izgleda da će to biti jedna od godina koja će se dugo pamtiti.

- Grožđe je veoma zdravo, rodnost je iznad prosječna, a i sladori i kiseline će biti više nego zadovoljavajući - kažu iz Udruge Grozd.

Berba će započeti početkom rujna, a klopoce, koji bi prema vjerovanju trebali ptice odvraćati od posjeta u vinograde, čut ćemo sporadično sve do kraja rujna, kada će vjerojatno završavati berbe kasnijih sorti grožđa.

Galerija slika

FOTO: Klopotec za Bartolovo u Kostanjevcu: Stanje u vinogradima je odlično FOTO: Klopotec za Bartolovo u Kostanjevcu: Stanje u vinogradima je odlično FOTO: Klopotec za Bartolovo u Kostanjevcu: Stanje u vinogradima je odlično FOTO: Klopotec za Bartolovo u Kostanjevcu: Stanje u vinogradima je odlično FOTO: Klopotec za Bartolovo u Kostanjevcu: Stanje u vinogradima je odlično FOTO: Klopotec za Bartolovo u Kostanjevcu: Stanje u vinogradima je odlično FOTO: Klopotec za Bartolovo u Kostanjevcu: Stanje u vinogradima je odlično FOTO: Klopotec za Bartolovo u Kostanjevcu: Stanje u vinogradima je odlično FOTO: Klopotec za Bartolovo u Kostanjevcu: Stanje u vinogradima je odlično

Podijeli