Novosti Sport Događanja

Gradovi krenuli s povećanjem cijena vrtića. Ačkar: To se u Gorici neće dogoditi

01.09.2022. / Redakcija

Poskupljenje energenata, hrane i drugog materijala postali su glavno opravdanje za povećanje cijena dječjih vrtića diljem Hrvatske. Samo danas smo tako mogli čuti splitskog gradonačelnika Ivicu Puljka koji je potvrdio povećanje cijene vrtića u drugom najvećem hrvatskom gradu na 600 kuna, gradonačelnik Oroslavlja Viktor Šimunić još ne vidi izlaznu situaciju za slučaj povećanja cijene privatnog vrtića u svome gradu s 800 na čak 1300 kuna, Križevci su objavili da vrtiće poskupljuju sa 610 na 830 kuna…

I drugi gradovi su krenuli u tom smjeru, a dio još uvijek važe treba li već s početkom nove pedagoške godine krenuti s dizanjem cijena ili pričekati program mjera pomoći Vlade Republike Hrvatske koji će biti predstavljen sljedeći tjedan i koji bi prema najavama dao rješenja i za ovaj problem.

U goričkim vrtićima je više od 2800 mališana te se iz gradskog proračuna za predškolski odgoj izdvaja preko 75 milijuna kuna. U novoj pedagoškoj godini povećali su se kapaciteti  povećanjem grupa, novim vrtićem u Maloj Buni te proširenjem u Lukavcu i Podbrežnici, koje je u tijeku, dok su natječajne procedure otegnule uređenje vrtića u zgradi VG Goričanke. Ovo donosi novih 200 mjesta, a sljedeće dvije godine planira se gradnja novih vrtićkih objekata za dodatnih 500 mališana.  

Zbog sve većeg broja mališana uključenih u predškolski odgoj te neizbježno povećanje troškova električne energije, grijanja i prehrane, upitali smo gradsku upravu hoće li i nas zateći povećanje cijena vrtića?

Ekonomska cijena vrtića u 2021. godini bila je 2346,77 kuna, pojašnjavaju iz gradske uprave, a gradskim proračunom je svako dijete subvencirano do cijene od 590 kuna koliko iznosi roditeljska uplata za prvo dijete.

- Povoljna cijena roditeljske uplate za djecu u vrtićima jedna je od glavnih demografskih mjera od koje ne odustajemo. Naš cilj ostaje i dalje isti, novim vrtićima omogućiti kvalitetan predškolski odgoj za svu djecu i potom u potpunosti osloboditi roditelje od plaćanja vrtića. Za poskupljenje vrtića roditelji ne moraju brinuti – rekao nam je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Gradonačelnik Ačkar optimizam za stabilnu cijenu vrtića objašnjava time da velik dio vrtića je obnovljen i visoke energetske učinkovitosti, očekuju pomoć od mjera Vlade Republike Hrvatske, a i gradski proračun je dovoljno fleksibilan za raspodjele koje bi štitile ovu cijenu.

- Konačno, Velika Gorica je već ove godine oslobodila roditelje plaćanja vrtića za puna tri mjeseca – zaključio je Ačkar kako su tim odlukama roditelji za dosadašnji dio godine za jedno dijete platili 2950 kuna umjesto 4720 kuna, što je prosječna mjesečna cijena vrtića od 370 kuna za prvih 8 mjeseci godine.

 

 

Podijeli