Novosti Sport Događanja

Žirovina2022: Upoznaj Turopoljski lug - pješice, biciklom, na konju, motornim quadom, kajakom i avionom!

05.09.2022. / Redakcija

Plemenita općina turopoljska nastavlja tradiciju održavanja Žirovine u Turopoljskom lugu, događanja koje nas povezuje s plemenitom Velikom Šumom. Događanje je to koje za cilj ima pokazati bogatstvo šuma u našoj okolini te potaknuti građane na boravak u njima, a već je ova subota 10. rujna izvrsna prilika jer program nikad nije bio bogatiji.

Lugarnica Čardak središnje je mjesto događanja iz koje ćete krenuti u istraživanje Turopoljskog luga. Iz POT-a naglašavaju da je sav program besplatan, no za programe koji uključuje bicikli, četverokotač, kajak i avion, kao i potragu za tartufima, potrebna je prijava e-mailom radi ograničenog broja mjesta. Evo što vas sve očekuje u subotu od 14 sati.

Lugarnica Čardak

Prošlogodišnji program AvanTuropolja proširen je novim aktivnostima pa vas očekuje testiranje vještina gađanje metom i to airsoft puškom, lukom i strijelom, sjekiricom te zabavni cornhole. Novost će biti i utrke EkoGoKart odnosno mini vozila na pedale, a naravno tu su i četverokotači (quadovi) o čemu nešto više kasnije. Tradicionalno su tu i Skauti TUR-a koji će podići svoj kamp u kojemu ćete moći se upoznati s našim turopoljskim izviđačima i njihovim aktivnostima, a nema prirodnijeg prostora za to od hladovine krošanja turopoljskog hrasta. A kako se u šumi snalazi plemenita životinja – konj, pokazat će nam jahači pod vodstvom Željka Matejčića na konjima Kravat pukovnije koji će vam dati priliku da i sami iskusite jedinstvenu vezu čovjeka i konja.

Školarci, ali i oni mlađi, uživat će i u igraonici Društva žena Tur iz Turopolja koje priprema pregršt zabavnih aktivnosti na otvorenom uz igre, zabavu i smijeh. Drveno graditeljstvo Turopolja bit će tema istoimene radionice na kojoj ćete moći saznati kako su se gradile drvene ljepotice našega kraja, pa i sami sagraditi poneku, a izložba „Narodno ruho između Kupe i Save“ pokazat će nam narodne nošnje Turopolja, Vrhovlja i okolice.

Uz sve to, moći ćete se i opustiti u hladovini šume te uživati u domaćoj gastro ponudi uz turopoljskog pajceka s ražnja, kotlovine ili lovačkog gulaša, a po prvi puta za pivoljupce predstavljamo i craft Turopoljsko pivo. Glazbenu podlogu pokrenut će HPD Kučani, a prije nego sunce zađe s one strane Odre pridružit će se i Tamburaški sastav Dorat.

Sve to bit će na jednom mjestu kod Lugarnice Čardak, no odlučite li se za istraživanje Turopoljskog luga, evo što je sve na raspolaganju. Za programe u nastavku, iako su besplatni, potrebne su prijave  na email: plem.opcina@gmail.com – i to imenom i prezimenom, aktivnošću i željenim terminom.

Biciklom k Lugu

Biciklistička avantura u Turopoljskom lugu započet će u 14 sati u Velikoj Gorici i to ispred Muzeja Turopolja za sve one koji žele iz središta grada na dva kotača se uputiti na Žirovinu. Organizirana je pratnja za siguran put u duljini od 12 km – V. Gorica, N. Čiče, S. Čiče, Kuče do Lugarnice Čardak, a svaki biciklista koji će biti dio organizirane kolone dobit će bon za ručak i piće. Nakon ručka i odmora, u 16 sati iz Lugarnice je polazak na 8+8 km makadama do povijesnog spomenika Vrata od Krča u srcu Luga, nakon čega je povratak u Lugarnicu i druženje.

Potraga za tartufima

Znate li da su šume Turopoljskog luga bogate crnim tartufom? Ova izvanredna namirnica posebnog mirisa i okusa sve više i više se stapa s turopoljskom kuhinjom i to zahvaljujući Turističkoj zajednici Zagrebačke županije koja je naš tartuf stavila na gastronomsku kartu Hrvatske. A upravo je topliji dio godine pravo vrijeme za lov na „gljivarsko blago“. U će pomoći profesionalni tartufar i vodič koji će u pratnji psa tragača biti najbolji pomagač da se domognete grumena ovoga crnoga zlata. Lov na tartufe kreće iz Lugarnice Čardak u 15.00 sati te traje oko sat vremena.

Quadom po šumskim putevima

AvanTuropolje vodi vas četverokotačima, po turopoljski „quadovima“, u upoznavanje poznatih i nepoznatih šumskih puteva Turopoljskog luga na ruti dugoj oko 8 km. Program započinje s upoznavanjem sa strojem nakon čega se kreće u vožnju makadamom, potom se skreće na šumski put, a na kraju se ulazi i dublje u šumu na kojoj ćete testirati vještine za volanom. Vožnja traje pola sata, a uz vodiča na čelu kolone sudjeluje četiri quad dvosjeda. Rute kreću u 15.00, 16.00 i 17.00 sati te u svojoj e-mail prijavi obavezno navedite vrijeme rute kako bi vam iz POT-a mogli potvrditi rezervaciju!

Kajakom po Odri

Rijeka Odra prolazi srcem našega Turopolja te su je u povijesti vodom hranili brojni pritoci našega zavičaja. Iako su je veća Sava i Kupa pomalo stavile u drugi plan, ona i dalje vijuga turopoljskom ravnicom te pruža oazu mira u suživotu s Velikom Šumom. Na vožnju kajakom po Odri vodi nas Backpack Adventure Travel uz iskusnog vodiča, a vožnja uzvodno od Čičke Poljane trajat će nešto više od sat vremena veslanja mirnom Odrom koja je pogodna i za mlađe veslače. Kajaci su dvosjedi, a u jednoj turi sudjeluje 10 kajaka. Polasci iz Lugarnice Čardak su u 14.30 i 16.30 sati!

Avionom iznad luga s Letjelišta Aerokluba VG

Već kad hodamo, bicikliramo, jašemo, veslamo i vozimo se, zašto ne bi i letjeli! - pitaju se u POT-u? U tome će pomoći Aeroklub Velika Gorica sa svojim letjelištem koje se smjestilo između Buševca i Turopolja, odmah uz rub Turopoljskog luga koji će nam pokazati iz ptičje perspektive. Oni hrabri koji požele sjest u motornu jedrilicu i uz pilota se vinuti u visine za ovu priliku morat će se, zbog vrlo ograničenog broja mjesta – jedan let jedna osoba, natjecati i to tako da na email POT-a u jednoj rečenici napišu zašto baš vi trebate na ovu jedinstvenu avanturu. Dobitnike će se kontaktirati povratno s ponuđenim terminom leta koji traje oko pola sata.

Sve novosti oko događanja na Žirovini pratite na www.turopolje.hr i Facebok stranici Plemenite općine turopoljske, a kako pronaći Žirovinu i njene aktivnosti pogledajte na karti OVDJE.

Podijeli