Novosti Sport Događanja

Aglomeracija goruća tema: Na početku 8. sjednice Gradskog vijeća, točka pomaknuta s kraja na početak sjednice

29.09.2022. / Redakcija

Jutros u 9 sati počela je 8. sjednica Gradskog vijeća, na kojoj je Aglomeracija postala goruća tema. Naime, na početku sjednice, Ivo Jelušić (SDP) i Damir Slojšek (MOST) tražili su da 16. točka koja se ticala aglomeracije bude stavljena na vrh dnevnog reda, što je Gradsko vijeće prihvatilo i premjestilo na treću točku.

Uslijedio je aktualac, na kojemu se odmah počelo raspitivati o Aglomeraciji.

Ivana Belošević (HDZ) pitala je kakvo riješenje Grad ima za projekt izgradnje pročistača koji je doveden u pitanje.

Gradonačelnik Krešimir Ačkar ogradio se od ovog pitanja.

- Neću se miješati u to s obzirom da Grad Velika Gorica nije nositelj projekta, već VG Vodoopskrba, a ista pitanja sam postavio. Kada je u pitanju pročistač, više o tomu će nam reći direktor VG Vodoopskrbe, Krunoslav Višić – odgovorio je gradonačelnik.

Ivo Jelušić (SDP) imao je pitanja u vezi povećanja cijena komunalnih usluga. 

- Poskupili ste vodu za 73%, odvodnju 34%, komunalnu naknadu 31% i poskupljenje komunalnog doprinosa za 30%. Ima li još ijedna komunalna usluga koja je u ingerenciji Grada koju niste poskupili?

Gradonačelnik Ačkar odgovorio je da je povećanje cijena trenutno neizbježno.

- Građani Velike Gorice su puno veći benefit izvukli nego ostali gradovi. Svi gradovi povećavaju cijene. Ono što sam predložio i što možda je trebalo biti već prije riješeno je dogovoreno i odgovorno predloženo upravo na Gradskom vijeću koje je donijelo odluku na svim ovim referencama o kojima vi govorite. Gradsko vijeće donijelo je tu odluku, ne gradonačelnik - odgovorio je gradonačelnik. 

Na Jelušićevo drugo pitanje u kojemu je naglasio da Grad također ima odgovornost u problemu izgradnje pročistača budući da postavlja upravna i nadzorna tijela, gradonačelnik je podsjetio da proces još nije gotov i da je spreman reagirati. 

- Kada kažete da VG Vodoopskrba ima problem, niste naglasili da ovaj proces nije gotov do kraja. Kriminala sigurno nije bilo, ali ako se ukaže i dokaže da uprava ili netko nije imao dovoljne kompetencija, tada ću ja kao skupština adekvatno reagirati na to - rekao je gradonačelnik.

 Stipo Duvnjak (HDZ) zanimao se što će biti s fekalnom odvodnjom u šest sela od Novog Čiča prema Posavini. 

- Projekti su rađeni od 2009-2012. godine, a 2017. su prošireni do Vukovine i Starog i Novog Čiča i tu je stalo. Aglomeracija 2 ne može početi prije kraja Aglomeracije 1. Mene više brine što u postojećim naseljima koji su prije ove inflacije bili obuhvaćeni sa 17,4 milijuna kuna otprilike troškova, nije se obuhvatilo neke ulice i uličice i kuće koje su u tom naselju – odgovorio je gradonačelnik.

 

Na tapetu je došlo i pitanje javnog prijevoza, koje je otvorio Stipe Duvnjak s pitanjem hoće li se obnoviti ugovor sa ZET-om koji uskoro ističe, a odgovorio mu je zamjenik gradonačelnika, Neven Karas.

- Javni prijevoz obavlja ZET i s obzirom na položaj i mogućnosti smo usko vezani uz njega. Naš ugovor ističe krajem ovog mjeseca i ići ćemo sigurno nakon donošenja rebalansa, i produžit ćemo ugovor do kraja godine. Naravno nismo zadovoljni načinom na koji se ta usluga javnog prijevoza obavlja za naše građane i u stalnim smo pregovorima o načinu produženja i načinu obavljanja te usluge. Bez obzirom na sve, ova komunalna djelatnost neće nestati i dok se ne nađe bolje riješenje, nastavit ćemo surađivati sa ZET-om – rekao je Karas.

Karmen Rak (MOST) zanimala se za izgradnju autobusnog kolodvora i pitala je li poslana sva dokumentacija kako bi dobili državna sredstva za autobusni kolodvor, na što ju je gradonačelnik odgovorio da nema takvog natječaja.

Kao dio iskopavanja zbog Aglomeracije, ili iz drugih razloga, mnoge su ceste raskopane, a vijećnici su postavljali pitanja kada će doći red na asfaltiranje.

Mario Zdelar (SDP) zanimao se za Jelačićevu ulicu u Kurilovcu.

- Nikada u Kurilovcu nismo imali prometnice u lošijem stanju nego sada. Jelačićeva, Josipovićeva, Horvatova, to su ulice koje imaju rupu na rupi i trenutno je nemoguće prometovati po kiši nekim ulicama. Jedina uličica koja je bila planirana 200 m Tesline je odgođena do daljnjega. Pitam što je sa Jelačićevom ulicom? Već 25 godina. Ja sam već 12 godina ovdje i već me sramota postavljati ovo pitanje. Nema nogostupa, nema nadstrešnice za autobusnu stanicu. Kakva je to briga o građanima? - pitao je Zdelar.

Gradonačelnik se složio s njime.

- Nisam ovdje 12 godina. Apsolutno ste u pravu i pohvaljujem predsjednika gradske četvrti. Mandat traje još nešto više od dvije godine i riješit će se ovo pitanje – odgovorio je gradonačelnik.

Obećao je i riješavanje raskopanih cesti u Velikoj Mlaki na koje se među ostalim požalio i Zvonko Kunić, a uz to je upozorio i na opasnost napuštenog objekta u centru Velke Mlake, kao i zapuštenost nadvožnjaka prema Dolencu.

- Što se tiče Aglomeracije, problemi se najviše odnose na asfaltiranje, a oni najprometniji dijelovi su se i nekoliko puta morali popravljati. To je sve u trošku izvođača - rekao je gradonačelnik, i napomenuo da se intenzivno radi na rješenju opasnog objekta u Velikoj Mlaki.

Što se tiče nadvožnjaka, Gradonačelnik Ačkar osvrnuo se na radove koje su proveli ovo ljeto na nadvožnjaku između Velike Gorice i Velike Mlake.

- Nitko nije spomenuo da smo 2,5 milijuna uložili u u nadvožnjak između Velike Gorice i Velike Mlake, gdje smo postavili novu LED rasvjetu. To je bitan segment za sigurnost u prometu. Druga stvar, tehnička sigurnost tih nadvožnjaka je pokazala da mi od sedamdesete godine nemamo adekvatan odgovor što je s tim nadvožnjacima. Mi smo milijune uložili i nitko nije spomenuo, a to je pitanje sigurnosti građana, što je prioritet – rekao je gradonačelnik.

Marijana Kuliš (HDZ) pitala je hoćemo li konačno zaustaviti betonizaciju našeg grada novom Odlukom o izmjenama prostonog plana.

- Ja nisam urbanist, ali imam suradnike i tražili smo od početka mandata mjeru kako spriječiti pretjeranu betonizaciju. Tu se pokazao segment „iznimka”, kada se može nekome nešto odobriti a ne mora se, a tomu su pristupili većina izvođača. Odluka će nam dati mogućnost da možemo povećati količinu zelene površine na objektima i nema iznimke – odgovorio je gradonačelnik.

Ozren Robić (SDP) pitao je kakvo je stanje s tržnim centrom i tražio rješenje da se smjesti tržnica u svoj stari prostor.

Gradonačelnik se složio da je tržnica jedan od važnijih problema.

-Tržnica je jedan od gorućih problema.Prekrasno je bilo mjesto u tržnom centru, i danas mi je nejasno kako smo to izgubili. To je jako loše i mora ići na svaku osudu. No osuda ne znači građanima ništa. Do kraja mog mandata ću ponuditi adekvatan odgovor.rekao je gradonačelnik.

Drugo Robićevo pitanje odnosilo se na cijene grijanja. 

- Što se poduzima s HEP Toplinarstvom da se smanji povećanje cijene grijanja i koliko će se cijena povećati? - pitao je Robić.

Gradonačelnik se prvo osvrnuo na širenje dezinformacija putem portala i društvenih mreža, a potom je pozvao Gordanu Mikulčić Krnjaju, pročelnicu Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša, da objasni kakva će biti situacija s grijanjem.

- Kad govorimo o cijeni grijanja, jedino na što može HEP Toplinarstvo utjecati na grijanje je korištenje obnovljivih izvora energije. Prije određenoga vremena bila je objava Agencije za ugljikovodike da upravo provode seizmička istraživanja da vide na kojim područjima bi Velika gorica mogla koristiti geotermalno grijanje. Osim toga radimo na istraživanju potencijala za solarne koletkore i solarne vjetroelektrane.To je jedini način na koji se može utjecati na cijenu – objasnila je Gordana Mikulčić Krnjaja.

Za kraj, Damira Slojšeka (MOST) zanimalo je u kojoj je fazi projekt izgradnje vrtića u Kučama.

- Bilo je par problema, netko je stavio zabilježbu na gradsku imovinu, no u međuvremenu ju je i povukao, sada je samo pitanje hoćemo li imati dovoljno jaki argument da je ta zabilježba na vrijeme povučena – odgovorio je gradonačelnik.

 

 

Podijeli