Novosti Sport Događanja

Oporba održala konferenciju za medije na temu Aglomeracije

29.09.2022. / Redakcija

Opozicija je tijekom sjednice prije treće točke zatražila stanku i održala zajedničku konferenciju za medije u kojoj su Ivo Jelušić (SDP) i Ivan Bekavac (MOST) zatražili da gradska vlast razriješi direktora VG Vodoopskrbe, Krunoslava Višića, s dužnosti.

- Radi se zaista o ozbiljnoj stvari. Citiram: Vodoopskrba nije zakonito postupila prilikom ocjene ponude. Kud ćete više od toga? Ne može odvjetničko društvo snositi odgovornost, jer odgovornost je na trgovačkom društvu koje ima zakonsku obavezu da ocjenjuje ponudu. Tražimo da gradonačelnik kao skupština društva razriješi upravu, tj. direktora trgovačkog društva Vodoopskrba jer je on odgovorna osoba koja sve aktove potpisuje i odgovoran je za aktivnosti koje se dogode. Ako gradonačelnik to kao skupština društva to ne učini, znači da preuzima kompletnu odgovornost na sebe za sve što se događa na ovom projektu - rekao je Jelušić.

Ivan Bekavac ​podsjetio je da će građani Velike Gorice snositi posljedice ukoliko projekt ne bude završen na vrijeme.

- Za mjesec dana bliži se rok za mjesec dana u kojem je trebao biti dovršen projekt Aglomeracije. U sklopu toga je trebao biti završen uređaj za pročišćavanje voda. Taj uređaj ne samo da nije započeta izgradnja, nego uopće ispravno dovršen natječajni postupak za odabir dobavljača. Propisi EU i fondova su vrlo strogi, a vjerojatno će u konačnici štetu za ne-realizaciju projekta snositi građani Velike Gorice. To je neprihvatljivo i tražimo odgovornost direktora VG Vodoopskrbe Krešimira Višića – rekao je Ivan Bekavac.

Na zahtjeve oporbe odgovorili su gradonačelnik Krešimir Ačkar i predsjednik Uprave VG Vodoopskrbe, Krunoslav Višić, na raspravi o trećoj točki.

- Iako je VG Vodoopskrba nositelj projekta, ja kao čovjek koji sam jedini skupština, ne mogu i ne želim pobjeći od tog problema, htio bih da dopustimo koji mi je u razgovorima rekao da su „autsorsali” uslugu javnoga natječaja s odvjetničkim uredom i onih stručnih timova koji su trebali adekvatno odgovoriti na situaciju koja nije bila nimalo ugodna. Iz tog razloga ja punu odgovornost i povjerenje sada dajem direktoru Vodoopskrbe - rekao je gradonačelnik i pozvao direktora Vodoopskrbe da objasni situaciju s natječajem.
Krunoslav Višić objasnio je da se sve svodi na odluku Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM), o kojoj smo pisali ranije.

- DKOM je donio odluku da ponuda STRABAGA ne ispunjava zahtjeve. S druge strane sporne točke, ponudu projekta Elektrocentra Petek prema stavu DKOM-a potrebno je dodatno pojasniti, tj. postaviti dodatna pitanja na koje je moguće dati jasne odgovore iz kojeg se može nedvojbeno zaključiti da li je ponuđeni projekt u skladu sa zakonom - objasnio je Višić, a potom objasnio i svoj položaj.

Ja sam prvi koji sam donio odluku i koju bih ponovio, da odaberem outsource koji će provoditi natječaj za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Da li ja kao direktor mogu utjecati tko će se prijaviti na taj natječaj? Ne mogu. Da li sam ja kriv što je STRABAG dostavio nepotpunu projektnu dokumentaciju? Ja to ne znam provjeriti. Iz tog razloga sam angažirao odvjetničko društvo koje ima svoje reference, koje je po cijeloj Hrvatskoj vodilo europske projekte i vodilo postupke javne nabave u istoj domeni kao naši. Da li sam ja kriv što je po meni, iskreno govoreći, „nonsense” da je jedan DKOM donio jednoznačnu i jednosmjernu odluku gdje je uvažio sve žalbene naloge iz kompletnog postupka? Ja na to kao direktor i odgovorna osoba nisam mogao utjecati – rekao je Krunoslav Višić.

Podijeli