Novosti Sport Događanja

Stiže Dječji tjedan: Djeca će vijećati s gradonačelnikom, predstaviti svoje umjetničke radove, igrati se i raspravljati kako je to biti dijete

30.09.2022. / Klara Kosić

Od ponedjeljka će djeca vladati našim gradom. Naime, od 3. do 8. listopada povodom Dječjeg tjedna Grada Velike Gorice velikogorički će vrtići, škole i Centri za djecu održavati različite aktivnosti koje posredno ili neposredno odgovaraju na pitanje: Kako je danas biti dijete?

Tako će ponedjeljak odgovoriti na to pitanje kroz književnost i umjetnost. Ujutro će djeca raspravljati sa spisateljicom Mirandom Kokotović kroz promociju slikovnice I JA SAM DIJETE, a navečer će u Galženici autorice Lana Kihas i Petra Gotal predstaviti Priručnik za Razvojni putokaz djeteta, gdje će i odrasli moći puno toga naučiti. Uz to, u Centru za djecu mlade i obitelj Velika Gorica moći ćete pogledati svijet kroz dječje oči preko njihovih umjetničkih remek-djela.

U utorak djeca će se ozbiljno pozabaviti dječjim brigama na sjednici Dječjeg gradskog vijeća s gradonačelnikom Krešimirom Ačkarom, koji će se morati dobro pripremiti za njihova pitanja.

U srijedu će se rasprava sa sjednice prenijeti na filozofsku razinu u Dvorani Galženica, gdje će se održati tribina „Kako je danas biti dijete?”, a moderirat će ju Sanda Puljiz Vidović.

Naredni dani proći će u znaku slavlja – dječji vrtić Žirek proslavit će u četvrtak svoj 11. rođendan, a u petak će školarci odahnuti od iznenadnih odgovaranja jer sve škole održavaju Dan bez zvona i ocjena dok će vrtići imati sportski dan za svoju djecu.

Na kraju, velika završnica dječjeg tjedna održat će se u Šćitarjevu na Jesenskim igrama poletaraca i memorijalu „Nitko da ne dođe, do prijatelj drag”. Uz igre za poletarce i vučiće, djeca će se moći i prošetati arheološkim nalazištem rimskog naselja Andautonija i iskusiti povijest, a malo stariji izviđači natjecat će se u dizanju šatora, orijentaciji pomoću kompasa, signaliziranju zastavicama i Morseovim znakovima, paljenju vatre i pružanju prve pomoći.
Sudjelovat će oko a sve to organizira Turopoljska udruga skauta „Tur”.
Uz to održat će se i gradski preventivni programi u školama: Theatro predstava „Nasilje – za nasilje nema opravdanja” te Program Pametno s pametnim telefonima Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu.

Raspored programa pogledajte u nastavku:


3.10., ponedjeljak

Dječji odjel Gradske knjižnice Velika Gorica
10.00 Promocija slikovnice I JA SAM DIJETE autorice Mirande Kokotović

Besplatan upis za nove članove

Centar za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica
12.00 Otvorenje izložbe dječjih radova

Dvorana Galženica
17.00 – 19.00 Predstavljanje Priručnika Razvojni putokaz djeteta
autorica Lane Kihas i Petre Gotal

4.10., utorak

Dvorana Galženica
11.00 – 12.00 Sjednica Dječjeg gradskog vijeća s gradonačelnikom

5.10., srijeda

Dvorana Galženica
13.00 – 14.00 Tribina Kako je danas biti dijete?

Moderira: Sanda Puljiz Vidović

6.10., četvrtak

Dječji vrtić Žirek
Proslava 11-tog rođendana dječjeg vrtića

7.10., petak

Sve škole – Dan bez zvona i ocjena
Svi vrtići – Sportski dan

8.10., subota

Šćitarjevo
9-17 sati Jesenske igre poletaraca i Memorijal „Nitko da ne dođe, do prijatelj drag“

Podijeli