Povežite se s nama

Obrazovanje

Tu se trenira mozak: ‘Ono što naša djeca mogu, nama odraslima je nezamislivo…’

U pokušaju da pronađemo odgovor na pitanje što je to točno mentalna aritmetika, otišli smo do velikogoričkog Aloha centra, u kojoj su nam trenerice Maja i Ana pokušale približiti ovaj koncept, s razlogom namijenjen djeci…

Objavljeno

na

Svaki prosječni bjegunac od nepoznatog i apstaktnog, a takvih nas ima koliko hoćeš, vjerojatno je nekad u životu naletio na sintagmu “mentalna aritmetika”. I, u značajnom broju slučaja, ostao na tome. Zvuči prekomplicirano, to je nešto vezano uz matematiku, što znači – bježi od toga što dalje možeš…

A mi smo, eto, udarili kontru. I odlučili doznati o čemu se tu točno radi, pogotovo zato što već neko vrijeme takva aktivnost postoji i u našem gradu. Pod nazivom “Aloha” krije se ideja neuroznanstvenice Branke Novosel, koja je na temelju rezultata istraživanja u kojem su sudjelovali psiholozi i neuroznanstvenici uspostavila metodu koja se pokazala učinkovitom za ono što se, najjednostavnije rečeno, zove…

– Trening mozga! I, odmah da kažemo, pogrešna je predrasuda da je ovo neka vrsta matematike.

Tako će nam to za početak objasniti Ana Deverić i Maja Trupčević, Aloha trenerice u velikogoričkom centru. Iako, priča je puno dublja, uključuje cijeli niz pojašnjenja i upitnika iznad glava koji ostaju, ali Maja i Ana će to opet malo drukčije objasniti.

– Da, djeluje apstraktno, ali zapravo je vrlo jednostavno – pokušat će nas za početak uvjeriti Ana i Maja, dok sjedimo pokraj tog čuvenog abakusa, kuglica koje su pomiče i time trenira mozak.

– Ove kuglice su samo alat, za koji je utvrđeno da funkcionira kod razvoja mozga. Točnije, razvoja sinapsi i puteva koji su potrebni mozgu da bi surađivale desna i lijeva polutka. Školski sustav koncipiran je tako da koristimo samo jednu stranu mozga – lijevu, logičku – jer rijetko se potiče ta suradnja. Zato smo možda sporiji, zato su nam teže neke stvari. Kod nas i u igri i u radu na abakusu dvije strane mozga stalno surađuju. I tako dolazi do toga da djeca u par sekundi, zamišljajući te kuglice, mogu mentalno računati toliko uspješno da je nama odraslima to neshvatljivo – objašnjava nam osnovni princip Maja Trupčević.

– Čak ni nas trenere na edukacijama ne traže da mentalno računamo, jer mozak odraslih ljudi nema takve kapacitete, nije toliko prilagodljiv kao kod djece. To je ta neoplastičnost mozga, sposobnost upijanja informacija, zbog koje je sve ovo njima jako jednostavno. Nama odraslima je to teško jer je tu puno radnji odjedanput, ali kad surađuju obje polutke mozga, nije teško. A ovo je alat koji trenira taj način rada mozga – nadovezuje se Ana Deverić.

Aloha je program namijenjen za djecu od četiri do 13 godina, prolazi se osam razina, svaka traje četiri mjeseca… I već na trećoj se uglavnom događa da djeca računaju višeznamenkaste brojeve – zbrajaju, oduzimaju, množe i dijele – u samo nekoliko sekundi.

– Nevjerojatno je to vidjeti, ali oni koji završe svih osam razina stvarno tako računaju. Ima čak i onih koji izmisle neke svoje načine računanje, a tu se možda najbolje vidi ta suradnja polutki u mozgu, kad dijete nadogradi ono što si mu dao kao temelj – kaže trenerica Maja.

Istraživanja znanstvenika, ali i iskustva roditelja, kažu da djeca koja se bave mentalnom aritmetikom brže razmišljaju, puno lakše usvajaju informacije, puno bolje zapažaju… I sve to, kako nam objašnjavaju trenerice, zbog suradnje dviju polutki u mozgu. Pomažu tu i živčani završeci na prstima, kojima djeca pomiču kuglice, budući da su istraživanja pokazala da mozak puno bolje pamti uz pokret. Pa djeca već po pokretu prstima znaju o kojem se broju radi, prije nego i počnu računati.

U višim razinama mentalne aritmetike radi se na razvoju dugoročnog i kratkoročnog pamćenja te prostornu orijentaciju, ali prije svega je važno riješiti se problema kojeg mnogi roditelji imaju.

– Često nam dolaze djeca s poremećajima koncentracije, s raspršenom pažnjom, jer danas to muči jako velik broj djece. A takav problem povlači i puno toga lošega za sobom… Za takvu djecu Aloha je idealna, jer imamo puno alata osmišljenih od stručnjaka kojima djetetu možemo i vratiti koncentraciju, pomoći s tim problemom – ističe trenerica Ana.

U grupama je, kažu cure, po desetak djece, cijeli koncept osmišljen je tako da se djeca prije svega zabave, ali i treniraju mozak. Čak i kad se zabavljaju, čak i kad je riječ o superjunacima.

– Kod nas mozak cijelo vrijeme mora raditi. Zna to djecu i umoriti, zato imamo i naše kratke pauze koje zovemo “brain breaks”, ali poanta je da mozak i tad bude u pogonu. U tim pauzama dajemo im zabavne igre, kod kojih oni ni ne kuže da također vježbaju – ističe trenerica Ana.

– Recimo, kad nam djeca tek dođu, nakon što ih upoznamo s abakusom, upoznamo ih i s knjigama, pa tako i s junakom koji se zove John Neuron. Njegove supermoći su pažnja i koncentracija, a njegov zadatak pomoći djeci da istjeraju Distraktora. On najčešće dolazi kad više ne možeš računati, uđe ti u glavu i tjera te na neke druge stvari. Ako koristiš tehnike Johna Neurona, koji živi u galaksiji Braintrix, možeš pobijediti Distraktora. Na taj način lakše je shvatiti da nisi ti kriv što imaš problem s pažnjom, nego Distraktor, kojega sad znam pobijediti – objašnjava trenerica Maja.

I tu su negdje dvije trenerice pokušale jednom novinaru u kratkim crtama objasniti kako se računa na abakusu, koji je to princip razmišljanja, ali dim iz novinarskog mozgića krenuo je već nakon nekoliko sekundi. Malo nakon toga i gospodin Distraktor je zauzeo svoje mjesto u tom skučenom prostoru, pa je na kraju postalo i pomalo besmisleno pokušati prenijeti taj proces na papir. Vjerovat ćemo da je djeci jednostavno, ali odraslima definitivno nije…

A kad smo već kod odraslih, ali u ovom slučaju kod onih koji su se kao djeca upoznali s mentalnom aritmetikom, benefiti apsolutno ostaju.

– Sve sinapse koje čovjek uspije probuditi u ranoj fazi djetinjstva ostaju budne i kasnije u životu. Ovo su, slikovito rečeno, temelji. Ako se čovjek u životu bavi nečim što zahtjeva kreativnost, a takvih poslova je sve više, bit će u prednosti. Prostorna orijentacija, brzo razmišljanje, rješavanje problema, pamćenje… Sve to donosi takvo funkcioniranje mozga, a posebno važno je to što se razvija stav da se ne odustaje od traženja rješenja problema, što može biti jako korisno u životu. Uz to dolazi i samopouzdanje, sposobnost da se možeš verbalno izraziti, izreći svoj stav… – nabrajaju trenerice sve prednosti onoga što pokušavaju prenijeti djeci.

I tu je negdje naše vrijeme isteklo. Sve je bilo spremno za prezentacijski sat, nova sezona Alohe u Velikoj Gorici taman je trebala krenuti, pa je došao trenutak da novinar ode svojim putem. I prepusti ovakve stvari onima koji su u tome neusporedivo bolji, klincima koji dolaze.

– Ima nevjerojatne djece, dolaze nam čak i klinci koji u drugom razredu osnovne škole računaju potencije, ali naravno da su dobrodošli i svi ostali. A mi ćemo, naravno, dati sve od sebe da ih što bolje, ljepše i ugodnije uvedemo u ovaj svijet – zaključile su naše druženje trenerice.

Kultura

FOTO Predstavljena Zbirka bajki učenika Gimnazije Velika Gorica

Objavljeno

na

Objavio/la

Velika Gorica, 15.05.2024. Predstavljena Zbirka bajki učenika GVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Gimnazija Velika Gorica i Pučko otvoreno učilište organizirali su predstavljanje Zbirke učeničkih bajki ”Notes from Fairytale Lands” i aplikacije za pisanje bajki danas (srijeda, 15. svibnja 2024., početak u 18 sati) u prostoru Regionalnog centra kompetentnosti (RCK). Na početku predstavljanja kratko su govorili Brankica Žugaj, ravnateljica GVG, Stipe Bilić, voditelj izdavačke djelatnosti POUVG-a i akademik Ratko Cvetnić.

Velika Gorica, 15.05.2024. Predstavljena Zbirka bajki učenika GVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 15.05.2024. Predstavljena Zbirka bajki učenika GVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Vrhunac ovogodišnjeg Tjedna književnosti za nastavnike engleskog jezika i njihove učenike proizašao je iz ideje natjecanja učenika u pisanju bajki. Učenici GVG-a tijekom školske godine 2023./2024. su pisali marljivo svoje vlastite bajke uz pomoć aplikacije, koju je za njih pripremila njihova nastavnica engleskog jezika Iva Rožić, prof. Zbirku bajki (kompletno pisana na engleskom jeziku) učenika GVG-a predstavio je učenik Tin Kajganić.

Velika Gorica, 15.05.2024. Predstavljena Zbirka bajki učenika GVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 15.05.2024. Predstavljena Zbirka bajki učenika GVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 15.05.2024. Predstavljena Zbirka bajki učenika GVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Glazbeni dio predstavljanja ispunili su Lorena Štancl na violini i Tin Kušen na klaviru. Voditelji programa bili su Paulina Šuštić i Luka Azinović.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

CityLIGHTS

FOTO Svečanim proglašenjem najboljih završeno 33. Državno natjecanje iz kemije u Velikoj Gorici

Objavljeno

na

Objavio/la

Velika Gorica, 10.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 10.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Svečanim proglašenjem najboljih u prostoru Garden Hill hotela završena je trodnevna manifestacija 33. Državno natjecanje iz kemije 2024., čiji je domaćin bila Gimnazija Velika Gorica, jučer (petak, 10. svibnja 2024. godine).

Velika Gorica, 10.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prije proglašenja najboljih Brankica Žugaj, ravnateljica Gimnazije Velika Gorica, pozdravila je sudionike natjecanja, mentore i članove Državnog povjerenstva, čestitala učenicima na sudjelovanju i postignutim rezultatima. Ceremonijal proglašenja najboljih odlično je vodila Olgica Martinis, doktorica znanosti, viša savjetnica iz kemije i predsjednica Državnoga povjerenstva natjecanja iz kemije.

Velika Gorica, 10.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Osnovna škola, 7. razred – Pokus 1 i Pokus 2: 1. Tena Stastny, mentorica Marina Rajnović (Osnovna škola Julija Kempfa, Požega) 67.50 bodova, 2. Veronika Krnetić, mentorica Marija Sokolović (Osnovna škola braće Radić Zagreb) 65, 3. Karlo Babić, mentorica Vlatka Miličević (Osnovna škola Ivana Kozarca) 64, 3. Damian Knez, mentorica Karmen Holenda ( VI. osnovna škola Varaždin) 64.

Velika Gorica, 10.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Osnovna škola, 8. razred – Pokus 1 i Pokus 2: 1. Ana Piroš, mentor Monika Pavić (Osnovna škola Vladimir Nazor, Čepin) 75 bodova, 2. Adrian Gansel, mentorica Iva Krajačić Sokol (Osnovna škola Ivana Cankara Zagreb) 73, 3. Nataša Drakulić, mentorica Renata Najman (I. osnovna škola Čakovec) 70.

Velika Gorica, 10.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Srednja škola, 1. razred – Pokus 1 i Pokus 2: 1. Emanuel Vidović, mentorica Dubravka Ivić-Bišćan (XV. gimnazija Zagreb) 77.50 bodova, 2. Luka Cerutti, mentorica Vanja Novaković (XV. gimnazija Zagreb) 76.50, 3. Ivan Udovičić, mentorica Vanja Novaković (XV. gimnazija Zagreb) 76, 3. Petar Brajković, mentorica Danijela Leko (Srednja škola Mate Balote) 76, 3. Manuela Pondeljak, mentorica Dubravka Ivić-Bišćan (XV. gimnazija Zagreb) 76.

Velika Gorica, 10.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Srednja škola, 2. razred – Pokus 1 i Pokus 2: 1.Benjamin Bojan Vojković, mentorica Marina Kristek (III. gimnazija Osijek) 73 boda, 2. Lana Perić, mentorica Nina Mihoci (Prirodoslovna škola Vladimira Preloga Zagreb) 72.50, 3. Teo Milisavljević, mentor Revik Nuss (XV. gimnazija Zagreb) 72.

Velika Gorica, 10.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 10.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Srednja škola, 3. razred – Pokus i Zadaća: 1. Kim Radešić, mentorica Daniela Litra Perković (Gimnazija Pula 75.50 bodova, 2. Jana Salajec, mentorica Kristina Bukvić (Gimnazija ”Fran Galović” Koprivnica) 67, 3. Ante Matković, mentorica Helena Habčić Novšak (Gimnazija Velika Gorica) 63.50.

Velika Gorica, 10.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Srednja škola, 4. razred – Pokus i Zadaća: 1. Ema Novak, mentor Krešimir Trojko (Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec) 77.50 bodova, 2. Slaven Alfirević, mentorica Marina Luetić (III. gimnazija Split) 74.50, 3. Franjo Krešimir Jalšovec, mentorica Marijana Žgela Putniković (V. gimnazija Zagreb) 65.

Velika Gorica, 10.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Samostalni istraživački radovi: 1. Tena Henec (2. razred), mentor Ranko Klaneček (Graditeljska, prirodoslovna, rudarska škola Varaždin) 70.50 bodova, 2. Ana Kuča (2. razred), mentor Ranko Klaneček (Graditeljska, prirodoslovna, rudarska škola Varaždin) 69, 3. Tia Hranić (3. razred), mentor Aleksandar Meštrić (Prva gimnazija Varaždin) 66.50.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

CityLIGHTS

FOTO Prvi natjecateljski dan na 33. Državnom natjecanju iz kemije u Velikoj Gorici

Objavljeno

na

Objavio/la

Velika Gorica, 09.05.2024. 33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon što je jučer u prostoru Garden Hill hotela svečano otvoreno 33. Državno natjecanje iz kemije 2024., čiji je domaćin Gimnazija Velika Gorica, danas (četvrtak, 09. svibnja 2024.) na programu je bio prvi natjecateljski dan.

Velika Gorica, 09.05.2024. 33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prije početka natjecanja (9 sati) svi sudionici skupno su fotografirani na prostoru ispred zgrade Srednjih škola Grada Velike Gorice.

Velika Gorica, 09.05.2024. 33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 09.05.2024. 33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

8:15 – 11:30 Natjecanje u kategoriji samostalni istraživački radovi sudjelovali su: Tena Henec, Ana Kuča (obje Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin), Mia Horvatiček, Tino Zimić (oboje Prirodoslovna škola Vladimira Preloga Zagreb), Tia Hranić (Prva gimnazija Varaždin) i Ana Vondraček (Gimnazija ”Fran Galović”, Koprivnica).

Velika Gorica, 09.05.2024. 33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

9:00 – 11:00 Natjecanje u znanju za učenike osnovne i srednje škole – I. dio;

Osnovne škole – praktični dio – zadani pokus 1: 8. razred (učionica br.1), 7. razred (učionica br. 3).  Srednje škole – praktični dio – zadani pokus: 1.razred SŠ (učionica br.4), 2.razred SŠ (učionica br.5), 3.razred SŠ (učionica br.6), 4.razred (učionica br.7).

Velika Gorica, 09.05.2024. 33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 09.05.2024. 33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

14:00 – 16:00 Natjecanje u znanju za učenike osnovne i srednje škole – II. dio

Velika Gorica, 09.05.2024. 33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Osnovne škole – praktični dio – zadani pokus 2.  Srednje škole – pisani dio natjecanja – rješavanje zadaće.

Velika Gorica, 09.05.2024. 33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

16:15 – 17:15 Pokusi za natjecatelje – Toplina, Antonio Magnabosco, Ivan Raič (na otvorenom, na platou ispred školske zgrade).

Velika Gorica, 09.05.2024. 33.Državno natjecanje iz kemije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Za natjecatelje i mentore na kraju dana (od 17:15 do 19:30) pripremljen je program Turističke zajednice Grada Velike Gorice (posjeta Muzeju Turopolja i obilazak grada).

Galerija fotografija

Nastavite čitati

CityLIGHTS

FOTO Svečano otvoreno 33. Državno natjecanje iz kemije u Velikoj Gorici

Objavljeno

na

Objavio/la

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Gimnazija Velika Gorica je domaćin 33. Državnog natjecanja iz kemije 2024., koje je svečano otvoreno danas (srijeda, 08. svibnja 2024. godine) u prostoru Garden Hill hotela. Svečanu uređenu dvoranu ispunili su učenici natjecatelji, njihovi mentori, ravnateljice i ravnatelji osnovnih i srednjih škola, profesori i nastavnici, stručni suradnici, predstavnici izdavačkih kuća i mediji.

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nazočne su redom pozdravili i kratko govorili: Brankica Žugaj, ravnateljica Gimnazije Velika Gorica, Neven Karas, zamjenik gradonačelnika Grada Velike Gorice, Ivica Radanović, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Zagrebačke županije, Olgica Martinis, doktorica znanosti, viša savjetnica iz kemije i predsjednica Državnoga povjerenstva natjecanja iz kemije.

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Uslijedile su zahvale na potpori Zagrebačkoj županiji i Gradu Velikoj Gorici, Turističkoj zajednici Grada Velike Gorice, svim izdavačima i medijima.

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Učenik 3.e razreda Ante Matković, sudionik državnih natjecanja iz kemije, fizike i latinskogjezika, imao je čast da otvori 33. Državno natjecanje iz kemije u Velikoj Gorici.

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kulturno glazbeni dio ispunili su Zbor Gimnazije Velika Gorica (GVG) uz vodstvo profesorice Ene Hadžiomerović i Lorena Štancl – violina, učenica 2.c razreda GVG-a i polaznica Srednje glazbene škole Franje Lučića.

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon što je natjecanje otvoreno članovi Državnog povjerenstva održali su sastanak s mentorima, a nakon večere Državno povjerenstvo je nastavilo s pripremanjem za sutrašnje natjecanje u prostoru škole domaćina natjecanja.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Obrazovanje

FOTO Održan Sajam Vježbeničkih tvrtki Ekonomske škole Velika Gorica

Objavljeno

na

Objavio/la

Velika Gorica, 03.05.2024. Sajam Vježbeničkih tvrtki Ekonomske škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 03.05.2024. Sajam Vježbeničkih tvrtki Ekonomske škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Sajam Vježbeničkih tvrtki Ekonomske škole Velika Gorica održan je danas (petak, 03. svibnja 2024.) u holu Srednjoškolskog centra. Sudjelovale su vježbeničke tvrtke 3. i 4. razreda. Učenici iz Ekonomske škole dobro znaju da poduzetnički pothvat počinje s idejom, zamisli, predodžbom. Za sve što se započne potrebni su poduzetnici i investitori, a za poslovni uspjeh potrebni su kreativni i inovativni ljudi.

Velika Gorica, 03.05.2024. Sajam Vježbeničkih tvrtki Ekonomske škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 03.05.2024. Sajam Vježbeničkih tvrtki Ekonomske škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Vježbeničke tvrtke iskoristile su ovaj nastup za uspješno predstavljanje svojih ideja i znanja, kao krunu rada tijekom školske godine, ali i suradnje s partnerskim tvrtkama. Sajam Vježbeničkih tvrtki ima promotivnu ulogu s ciljem razmjene iskustva i predstavljanja svojih fiktivnih proizvoda i usluga, ali i stjecanje novih kupaca. Vježbeničke tvrtke uspješno su ostvarile svoj cilj koristeći svoje komunikacijske vještine, umijeće pregovaranja, kreativnost, ali i osobni šarm i snalažljivost.

Velika Gorica, 03.05.2024. Sajam Vježbeničkih tvrtki Ekonomske škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 03.05.2024. Sajam Vježbeničkih tvrtki Ekonomske škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Vježbeničke tvrtke 4. razreda su: 1. ATERTIUS (4.A, grupa A) – mentor Petra Mihović, 2. BEE BRUNCH (4.D, grupa A) –  mentor Marin Čuljak, 3. DEL OJO (4.D, grupa B) – mentor Vesna Radočaj, 4. EUPHORIA (4.C, grupa A) – mentor Gabrijela Škorak, 5. LA CHOCO (4.B, grupa B) – mentor Vesna Radočaj, 6. LA VIE (4.C, grupa B) – mentor Marin Čuljak, 7. MOMENT (4.A, grupa B) – mentor Vesna Radočaj, 8. VE GDJE? (4.B, grupa A) – mentor Gabrijela Škorak.

Velika Gorica, 03.05.2024. Sajam Vježbeničkih tvrtki Ekonomske škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 03.05.2024. Sajam Vježbeničkih tvrtki Ekonomske škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Vježbeničke tvrtke 3. razreda su: 1. BUCKET LIST (3.A, grupa B) – mentor Marin Čuljak, 2. C’EST LA VIE (3.D, grupa A) – Gabrijela Škorak, 3. EVENTOPIA (3.B, grupa A) – mentor Željko Svekrić, 4. INCOGNITO (3.A, grupa A) – mentor Ivana Jerleković, 5. LUOGO D’ORO (3.C, grupa A) – mentor Željko Svekrić, 6. POKLONČIĆ (3.C, grupa B) – mentor Marija Mohar, 7. SOCX (3.B, grupa B) – mentor Nikola Pejak, 8. VG STUDIO (3.D, grupa B) – mentor Nikola Pejak.

Velika Gorica, 03.05.2024. Sajam Vježbeničkih tvrtki Ekonomske škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Vježbeničke tvrtke ocjenjivalo je nekoliko povjerenstava – povjerenstvo za prezentacije VT tvrtki, povjerenstvo za prodajni razgovor, povjerenstvo za prodajnu dokumentaciju te povjerenstvo za vizualni dojam.

Velika Gorica, 03.05.2024. Sajam Vježbeničkih tvrtki Ekonomske škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 03.05.2024. Sajam Vježbeničkih tvrtki Ekonomske škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prvo mjesto osvojila je Vježbenička tvrtka ATERTIUS (4.A, grupa A) – mentor Petra Mihović, drugo mjesto Vježbenička tvrtka EVENTOPIA (3.B, grupa A) – mentor Željko Svekrić, a 3.mjesto osvojila je Vježbenička tvrtka BEE BRUNCH (4.D, grupa A) – mentor Marin Čuljak.

Velika Gorica, 03.05.2024. Sajam Vježbeničkih tvrtki Ekonomske škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 03.05.2024. Sajam Vježbeničkih tvrtki Ekonomske škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Tvrtke partneri bile su: Roto Dinamic, Đuro sport, Hotel Garden Hill, Print centar VG, Veseli dućan, Pivnica Turopolje, Copyreklam, Letifico, Foto Ljubek, TZ Velike Gorice, Choco slastice, Klub 100, De-ma team, Optika Mikulin.

Velika Gorica, 03.05.2024. Sajam Vježbeničkih tvrtki Ekonomske škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 03.05.2024. Sajam Vježbeničkih tvrtki Ekonomske škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Sponzori VT sajam bili su: 268 Burger&Pizza, Atlantic Grupa, Coca Cola, Fitnes sport centar (Đuro sport), Fortis GYM, Foto Ljubek, Grad Velika Gorica, HNK Gorica, Klub 100, Leggiero Velika Gorica, Ljekarne Zagrebačke županije, Letifico, Pivnica Turopolje, PPS Galeković, Restoran The One (Hotel Garden Hill), Roto Dinamic, Školska knjiga, Zlatarna Prahir i Turistička zajednica Grada Velike Gorice.

Text: Sanja Mirenić, prof. Uredio: David Jolić

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno