preskoči na sadržaj

Osnovna škola Velika Mlaka

 > Naslovnica
Vijesti

Izlet u Ogulin

Autor: Nancy Vujanić, 28. 9. 2022.

     28. rujna 2022. učenici 3.b i 4.a razreda uputili su se sa svojim učiteljicama Dianom Prevolnik i Marinom Arbanas u avanturu vlakom do Ogulina. Sve smo dogovorili, spakirali se, uzeli svoje iskaznice za besplatan prijevoz vlakom te krenuli… Polazak je bio iz Velikog Polja.

Na Glavnom željezničkom kolodvoru u Zagrebu trebali smo presjesti na drugi vlak koji je vozio do našeg odredišta – Ogulina.

Budući smo imali desetak minuta vremena do polaska našeg vlaka za Ogulin, napravili smo kratku turu po Glavnom te ponovili sve što smo naučili prošle godine o prijevozu vlakom (peron, kolosjek, prometnik, strojovođa, vozni red, blagajna, čekaonica…).

U našem vlaku za Ogulin imali smo rezervirana dva mini vagona, svaki sa 30-ak mjesta, tako da se svaki razred smjestio u svoju novu „učionicu“ na kotačima.

Vlak je krenuo, a uzbuđenju nije bilo kraja. Naravno da smo prvo otvorili ruksake, izvadili sendviče i grickalice i krenuli u akciju…Ipak je to nepisano pravilo na izletima…

Nakon pola sata uslijedila je nastava u vlaku. Rješavali smo listić o prometu vlakom, naučili pjesmu Juri, juri vlak te čitali lektiru Čađave zgode D.Horkića (simpatične dogodovštine jednog strojovođe…).

U Ogulin smo stigli nakon 2h putovanja. Prošetali smo Ogulinom do Kaštela obitelji Frankopan gdje se ujedno nalazi i Kuća bajki Ivane Brlić Mažuranić. U tom čarobnom i interaktivnom muzeju Ivaninih bajki imali smo organiziranu radionicu s Malikom Tintilinićem te razgled muzeja s Ivanom B.M.  (kustosicom)

Radionica Regoč

Kuća bajki u Ogulinu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakon Kuće bajki vrijeme je bilo za odmor pa smo prošetali do lokalne pizzerie na ručak.

Poslije ručka nastavili smo s našim programom. U gradu nas je dočekala naša turistička  voditeljica Sabina koja nam je pokazala najveće znamenitosti u Ogulinu: rodnu kuću Ivane B.M., Crkvu svetog Križa, vrelo Cesarovac (spomenik izgradnji prvog vodovoda u Ogulinu), Frankopanski kaštel te Đulin ponor

Crkva svetog Križa

 

Vrelo Cesarovac (1. vodovod u Ogulinu)

 

Frankopanski kaštel

 

Đulin ponor

Puno smo toga naučili pa je uslijedilo vrijeme za slobodnu igru i odmor. Zabavili smo se u lokalnom parku nakon čega smo otišli na sladoled u slastičarnicu.

Budući smo završili s programom, pozdravili smo lijepi centar Ogulina,  vratili se na željezničku postaju u Ogulinu te pjesmom dočekali naš vlak za Zagreb.

U vlaku smo ponovno čitali priče strojovođe Janoša iz naše lektire, rješavali zadatke u skupinama, igrali društvene igre, sređivali dojmove s obilaska Ogulina te pjevali naučene pjesme…

Put od 2h ponovno nam je prošao u trenu. U Zagrebu smo ponovno presjeli na vlak za Veliku Goricu te se vratili u zagrljaj svojim obiteljima koje su nas radosno dočekale. Umorni, ali puni dojmova  završili smo našu cjelodnevnu avanturu…

Do neke nove…

Diana Prevolnik, učiteljica 3.b

 

 

 

 

 

 


Izvor: Marina Arbanas (fotke), Diana Prevolnik (tekst i fotke)
Priloženi dokumenti:
1-Juri,_juri_vlak.mp4 (4.39 MB)
4.a.mp4 (1.34 MB)
4.a_u_vlaku.mp4 (199.66 KB)


Tražilica
 

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Anketa
Izgled mrežne stranice škole bolji je



Forum
Korisni linkovi
 

 

CMS za škole logo
Osnovna škola Velika Mlaka / Brune Bušića 7, HR-10408 Velika Mlaka / www.os-velika-mlaka.skole.hr / ured@os-velika-mlaka.skole.hr
preskoči na navigaciju