Novosti Sport Događanja

Dječji vijećnici „izrešetali gradonačelnika“: Pitanja više nego na aktualcu Gradskog vijeća Grada Velike Gorice

04.10.2022. / Anes Šuvalić

U sklopu Dječjeg tjedna održana je sjednica Dječjeg gradskog na kojem su mladi vijećnici imali priliku postavljati pitanja gradonačelniku Krešimiru Ačkaru. Sjednicu je svojim pitanjem otvorila Marta iz Dječjeg vrtića Velika Gorica. Nju je zanimalo hoće li njezina mlađa sestrica imati mjesto u vrtiću iduće godine.

- Gotova su dva objekta dječjih vrtića i uskoro ćemo otvoriti novi prostor centralnog objekta u Koprivničkoj ulici. Otvorit ćemo objekt u Goričanki. Radim na tome da u sklopu osnovne škole u Dubrancu napravimo dječji vrtić. Svojim roditeljima i seki možeš slobodno reći da će biti mjesta za nju iduće godine – odgovorio je gradonačelnik.

O nasilju u školama progovorili su Mateo i Magda. Dvojac je upozorio na to da se vršnjačko nasilje u školama događa kada u blizini nema učitelja i profesora. Istaknuli su i problem roditelja koji ne žele prihvatiti činjenicu da su njihova djeca zlostavljači pa se prema tome problemu odnose dosta nonšalantno.

- Moja je ideja da se organizira program za roditelje u kojem bi se posebna pozornost stavila na loše utjecaje na djecu, a kojim bi se smanjila količina nasilja u školama – predložio je Mateo.

- Nasilnost kod djece dolazi od kuće. Nebriga roditelja o djeci najizraženija je kod problema s ocjenama. Nije rijedak slučaju da roditelji vrše pritisak na učitelje i profesore zbog ocjena njihove djece, a često to rade na grub i neprimjeren način te tako pokazuju loš primjer djeci – upozorila je Magda.

Gradonačelnik im je poručio da takvi programi postoje. Zamolio je ravnateljicu Centra za mlade i obitelj da kontaktira vijećnike te da već od idućeg tjedna krenu radionice na temu vršnjačkog nasilja za roditelje, nastavnike i djecu.

- Užasno je kad kao roditelj osjetite da se netko iživljava nad vašim djetetom, da je netko neugodan i vrši nasilje, a onda nakon što deset puta upozorite na to počnete se osjećati nemoćni. Djeco, kada vidite u razredu da netko ima poriv da se prema nekome slabijem ili s nekom manom, obraća s visoka, da mu se obraća grubo i ružnim riječima ili ga maltretira budite složni i kao razred recite onima koji se tako ponašaju, NE! – istaknuo je gradonačelnik.

Vijećnicu Neru Stipetić zanimalo je postoji li mogućnost da se broja autobusnih linija prema okolnim selima poveća ili da se barem njihov raspored vožnje prilagodi stvarnim potrebama te što je s linijom koja bi spojila autobusni kolodvor i centar grada sa željezničkom stanicom.

- Javni prijevoz u Velikoj Gorici funkcionira dobro i osobno se koristim njime. Postoje problemi s povezanošću s našim mjesnim odborima i uvijek može bolje. Koliko sam čuo od gradonačelnika postoje neke ideje da se to dodatno pojača sa ZET-om. Što se tiče naše željezničke stanice, velika je prednost imati je i jako se brzo vlakom stigne u centar Zagreba. Na tome se u gradskoj upravi intenzivno radi te da se veliki dio putnika koji putuju autobusom prebaci na vlakove. Jeftinije je i brže te ugodnije – objasnio je Darko Bekić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Velike Gorice.

Neka lica u Vijeću su bila nova, a bilo je i onih već dobro poznatih. Predsjednik Vijeća Matija Dražetić u Vijeću je već oko sedam godina. Dovoljno dugo da bi nam mogao odgovoriti imali pomaka i koliko se uvažavaju njihovi prijedlozi.

- Puno parkova u gradu obnovilo se nakon što su se našli kao teme na našim sjednicama, kao i skate park čije uređivanje smo upravo mi inicirali. Jedva čekam vidjeti što će biti za pet ili deset godina – rekao je Matija.

Galerija slika

Dječji vijećnici „izrešetali gradonačelnika“: Pitanja više nego na aktualcu Gradskog vijeća Grada Velike Gorice Dječji vijećnici „izrešetali gradonačelnika“: Pitanja više nego na aktualcu Gradskog vijeća Grada Velike Gorice Dječji vijećnici „izrešetali gradonačelnika“: Pitanja više nego na aktualcu Gradskog vijeća Grada Velike Gorice Dječji vijećnici „izrešetali gradonačelnika“: Pitanja više nego na aktualcu Gradskog vijeća Grada Velike Gorice Dječji vijećnici „izrešetali gradonačelnika“: Pitanja više nego na aktualcu Gradskog vijeća Grada Velike Gorice Dječji vijećnici „izrešetali gradonačelnika“: Pitanja više nego na aktualcu Gradskog vijeća Grada Velike Gorice Dječji vijećnici „izrešetali gradonačelnika“: Pitanja više nego na aktualcu Gradskog vijeća Grada Velike Gorice Dječji vijećnici „izrešetali gradonačelnika“: Pitanja više nego na aktualcu Gradskog vijeća Grada Velike Gorice

Podijeli