in ,

Do kraja godine u svakom DVD-u bit će barem dva usavršena vatrogasca

Početkom godine počelo je osposobljavanje vatrogasaca za specijalnost ‘Aparati za zaštitu dišnih organa’

Vatrogasna zajednica Grada Velike Gorice početkom godine počela je provoditi usavršavanje članova dobrovoljnih vatrogasnih društava za specijalnost ‘Aparati za zaštitu dišnih organa’. Nabavkom boljih i kvalitetnijih aparata uslijedilo je, kako nam pojašnjava zapovjednik Vatrogasne zajednica Grada Velike Gorice Ivica Maceković, i usavršavanje za uporabom tih aparata, a ujedno i osiguranje veće sigurnosti samih vatrogasaca.

U osposobljavanju sudjeluju sva naša vatrogasna društva, a po svakom DVD-u bit će usavršeno barem dva vatrogasca, no sigurno će ih biti i više.

-Kroz godišnji plan usavršavanja imali smo u planu osposobljavanje za dišne aparate. Početkom godine osposobili smo 13 vatrogasaca kroz vježbalište u Zagrebu. Sada imamo odrađenu još jednu grupu kojom je osposobljeno 17 vatrogasaca, a u studenom i prosincu osposobit će se još po barem 20 vatrogasaca, govori nam Maceković.

Dodao je i ako će biti interesa i potrebe da će se napraviti još jedna grupa početkom sljedeće godine, ovisno o tome koliko će se vatrogasaca javiti i kada će vježbalište biti slobodno.

Četiri dana zahtjevne obuke

-Osposobljavanje se sastoji od četiri dana od kojih se u dva dana provodi teorijska nastava u prostorima Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica, a druga dva dana ide se na vježbalište. Tijekom osposobljavanja prvi dan provodimo pokazivanjem na koji način aparati i oprema funkcioniraju, a drugi dan idemo u prolazak kroz vatrogasno vježbalište na kojem su postavljene četiri sprave i jedan poligon, odnosno kavez koji je potpuno zamračen, pojašnjava nam zapovjednik Ivica Maceković.

DVD Novo Čiče

Kazao nam je kako vatrogasci prolaze kroz nimalo jednostavan poligon i vježbe koje su napravljene tako da predoče što realniju situaciju u kojoj bi se naši velikogorički vatrogasci mogli zateći. Od velikog opterećenja, zahtjevnosti terena, pa sve do panike, samo su neke situacije u kojima se mogu naći, stoga je potrebno biti pripremljen na sve očekivane i neočekivane uvjete.

Za primjer, Maceković nam je naveo jedan dio poligona koji obuhvaća beskonačnu ljestvu, po kojoj vatrogasci hodaju dok se ona vrti u krug te se moraju zadržati 20ak metara od poda kako ne bi pali na poligonu, odnosno kako ne bi “završili kobno”.

 

 

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Emily Nović