Novosti Sport Događanja

Prvi 'Velikogorički salon' u Galeriji Galženica: Dođite na Mapiranje lokalne scene, uz 'Curu i dečka'

07.10.2022. / Damir Žbulj

U Galeriji Galženica, ovog petka od 19 sati, otvara se skupna izložba pod nazivom '1. Velikogorički salon: Mapiranje lokalne scene'. Autorica koncepcije i začetnica projekta je Antonia Vodanović, voditeljica Galerije Galženica, koja je i kustosica i selektorica izložbe, zajedno s Teom Gudek Šnajdar.

"Cilj projekta bio je 'mapirati' akademske umjetnike/ce s ovog geografskog područja, bez obzira na dob, spol i medij djelovanja, odnosno umjetnike/ce, koji su podrijetlom, trenutnim životom i radom, i/ili ranijim životom i djelovanjem vezani za područje Velike Gorice. Na ovaj način nastavljena su ranija nastojanja Galerije Galženica da prezentira kvalitetne velikogoričke umjetnike, u sredini u kojoj djeluju, ali i pružena je prilika mladim neafirmiranim akademskim umjetnicima, kao i studentima s ovog područja da predstave svoj rad, stvarajući na taj način platformu za njihov daljnji rad, istraživanje i prezentaciju," pojasnili su iz Galerije Galženica.

Izložbom se želi potaknuti razvoj, formiranje i unaprjeđenja profesionalne lokalne likovne scene, a na izložbi će se umjetnici/ce predstaviti neovisno o mediju djelovanja, od kiparstva, slikarstva, grafike i ilustracija pa do stripa, novih medija, performansa, grafičkog dizajna, fotografije, animiranog filma...

Selektorice izložbe su za prvo izdanje Velikogoričkog salona odabrale su 21 autoricu i autora, a među njima su Dubravka Rakoci, Ljiljana Mihaljević, Marijana Stanić, Nevenka Arbanas, Mladen Mikulin, Matej Vuković, Mate Lovrić, Ivica Šiško, Aleksandar Bezinović, Marija Lovrić, Ana Katulić / Irena Boćkai, Hana Hanak, Željka Cupek, Vinka Gašparuš, Tanja Cvetko, Mirna Savić, Lucija Oroz, Barbara Bjeliš te studentice Tara Stanić i Sara Pukanić.

Svečano otvaranje izložbe je u 19 sati, a do 20 sati slijedi Eat art performans 'Neobnovljivi', autorica Ane Katulić i Irene Boćkai.

Od 20 sati na rasporedu je koncert elektroničkog dvojca Cura i dečko – 'Ivanesa', što je njihov novi projekt, fokusiran na ekspresiju života udvoje kroz medij glasa i klasične gitare.

Na prvom izdanju Velikogoričkog salona 'Cura i dečko' će pomoću etno pjesama izvedenih na 'elektro deviceovima' te vlastitih autorskih pjesama tematike ljudskog stanja, ceremonijalno otvoriti i novo poglavlje svog šestogodišnjeg projekta.

Mapiranje lokalne scene se u Galeriji Galženica može razgledati do 17. studenog ove godine.

Podijeli