Novosti Sport Događanja

Gotovo sa gužvama na šalterima: Velika Gorica ima novi uređaj za aktiviranje e-Osobne iskaznice

07.10.2022. / Klara Kosić

Policijska postaja dobila je novi uređaj koji će skinuti teret nagomilane birokracije i smanjiti gužve na šalterima. Naime, jutros je predstavljen Projekt uvođenja digitalne osobne iskaznice, koje provode Ministarstvo unutarnjih poslova RH i Agencija za komercijalnu djelatnost. Radi se o uređaju na kojemu građani, uz stručnu pomoć, mogu aktivirati e-osobne iskaznice i zatražiti mobilni digitalni identitet. 

Za cijeli postupak potrebna je osobna iskaznica s čipom, PIN omotnica i mobitel, a u slučaju da nemate PIN omotnicu, možete zatražiti novu u policijskoj upravi.

Ranije je za aktivaciju osobne iskaznice bio potreban čitač osobnih iskaznica, no sada se to može učiniti i preko mobitela.

Kako to funkcionira, objasnila nam je Ines Papeš iz AKD-a.

- AKD je postavio konzole gdje bez čitača mogu aktivirati svoju osobnu iskaznicu. Jednom kada aktivirate svoju osobnu iskzanicu, mogu na mobilnim uređajima skinuti besplatnu aplikaciju Certilia i tada dobivaju svoj mobilni digitalni identitet. Preko aplikacije Certilia mogu potpisivati svu dokumentaciju koju su prije potpisivali fizički, ima istu pravnu težinu – objasnila je Ines Papeš.

Korištenjem aplikacije, većina razloga za odlazak policiji nestaje, a gužve na šalterima trebale bi ući u povijest.

- Na šalter ćete doći samo kada trebate novu osobnu iskaznicu. Svi ostali zahtjevi, poput zahtjeva za putovnicu ili vozačku dozvolu, možete zatražiti od kuće i stići će vam na kućnu adresu – objašnjava Papeš.

Iako projekt predstavlja novu generaciju osobnih iskaznica, aktivirati se mogu sve iskaznice koje imaju čip, bez obzira na generaciju.

Stoga posjetite policijsku postaju i, dok čekate u redu za aktivaciju osobne iskaznice, dobro zapamtite taj osjećaj jer ga više nećete morati proživljavati.

Podijeli