Novosti Sport Događanja

MOST zatražio osnivanje gradske tvrtke za prijevoz putnika i izgradnju novog autobusnog kolodvora – u Velikoj Mlaki

07.10.2022. / Redakcija

Velikogorički MOST održao je danas konferenciju za medije na temu javnog prijevoza. Upozorili su na problem povezanosti u javnom gradskom prijevozu velikogoričkih naselja s centrom Velike Gorice, kao i povezanosti iz centra grada i okolnih naselja sa Zagrebom.

- Gradonačelnik je lani u studenom 2021. tijekom sjednice Gradskog vijeća podnio izvješće o stanju ugovora između ZET-a i Grada Velike Gorice te najavio aktivnosti i prijedloge rješavanja jednog od najvažnijih problema za naše građane. Najavljeno je uvođenje nove kružne gradske autobusne linije kojom je trebalo bolje povezati središte grada i željeznički kolodvor, uvođenje nove autobusne linije prema gospodarskoj zoni Meridijan 16, te povećanje broja polazaka postojećih autobusnih linija. Ništa od obećanog nije ostvareno - upozorio je Ivan Bekavac iz MOST-a.

Smatraju da se treba krenuti putem osnivanje vlastite gradske tvrtke za prijevoz putnika te njezine integracije s postojećim željezničkim prometom, a do tada bi se još trebalo osloniti na ZET.

- Tražimo da Grad Velika Gorica osnuje autobusnu tvrtku po uzoru na Šibenik. Dok se to ne dogodi podržavamo nastavak suradnje sa ZET-om, ali se protivimo tome da ta suradnja potraje još 20-tak godina po skupim cijenama. Grad sada daje više ZET-u nego što košta cjelokupni postupak organiziranja i pokretanja javne autobusne tvrtke. Jedan dio radnika zeta rado bi prešao u novu gradsku autobusnu tvrtku – istaknuo je Bekavac.

Spomenuta je i ideja o gradnji željezničke pruge koja bi prolazila uz Veliku Goricu, te nastavila putem Radničke ceste u blizini Zračne luke prema novom željezničkom mostu prema istočnom dijelu Zagreba, a jednim krakom ušla u sam grad Veliku Goricu na području četvrti Hrvatski velikani.

- Grad Velika Gorica u projektu može sudjelovati zemljištem i dozvolama, kao što i sad sudjeluje. Sigurno bi takvo prometno rješenje trebalo biti cjelovito rješenje u planu stručnjaka koje Grad plaća – objasnio je MOST-ovac.

No, to je ipak prevelik „zalogaj“ za Grad Veliku Goricu i traži da se u projekt uključi puno dionika: resorno ministarstvo, Hrvatske željeznice, Zagrebačka županija i Grad Zagreb.

Kao jedno od rješenja integracije željezničkog i autobusnog prijevoza MOST-ovci su istaknuli i izgradnju novog autobusnog kolodvora.

- Prijedlog je stručnjaka da se autobusni kolodvor gradi na području Velike Mlake jer se tamo nalazi veliki prostor u vlasništvu Grada, a relativno je blizu i dobro je povezan sa željezničkim kolodvorom. Centar grada bio bi kružnim linijama povezan s novim autobusnim kolodvorom. Nije normalno niti prirodno da autobusni kolodvor bude u centru grada – naglasio je Bekavac.

Podijeli