Novosti Sport Događanja

Park Franje Tuđmana pretvorio se u šatorsko naselje: Pokazno-terenska vježbe Civilne zaštite pokazala sve mogućnosti sustava

22.10.2022. / Anes Šuvalić

Park Franje Tuđmana pretvorio se u šatorsko naselje u sklopu Pokazno-terenske vježbe Civilne zaštite „VG POTRES 2022“. To bi bila lokacija na kojoj bi se izmjestile snage Civilne zaštite i postavio prihvatni centar u slučaju potresa od 6,3 po Richteru (intenziteta VIII stupnjeva MSC) s epicentrom na području sjevernih obronaka Vukomeričkih gorica. Postavljen je i prijenosni operativni centar opremljen suvremenom opremom i sredstvima veze, a u kojem je i održana hitna sjednica Stožera Civilne zaštite Grada Velike Gorice.

- Zahvalio bih se Ravnateljstvu civilne zaštite na dobroj suradnji i što su nam omogućili da održimo sjednicu u ovom prostoru. U slučaju potresa kako ovaj kojega danas simuliramo, oštećenja zgrada bila bi tolika da bi se sve moralo odvijati vani na otvorenom prostoru – objasnio je Jakov Siverić, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Velike Gorice.

Glavni protagonisti današnje vježbe bili su povjerenici i njihovi zamjenici. Oni su oči i uši Stožera na terenu. Najbolje poznaju svoj prostor i ljude. Ako se dogodi bilo kakva krizna situacija znat će tko treba pomoć i kavu pomoć, te kako sve to iskoordinirati s vatrogascima, policijom ,hitnom medicinom i svim ostalim sudionicima akcije.

- Grad Velika Gorica imenovao je 100 povjerenika Civilne zaštite i njihovih zamjenika. Oni su nedavno prošli edukaciju i danas su dobili zadaću da obiđu svoj prostor nadležnosti i prikupe informacije na terenu te izvjesite svoje koordinatore o svojim saznanjima. Na osnovu tih informacija Stožer je izdao zapovijed da se postavi kampa, a podigli su ga studenti Veleučilišta Velika Gorica – rekao nam je Igor Milić, voditelj Centra za stručno obrazovanje i usavršavanje na Veleučilištu Velika Gorica.

Ova vježba dobar je pokazatelj pripremljenosti raspoloživih operativnih snaga, prvenstveno profesionalne vatrogasne postrojbe i pripadnika DVD-ova s području Grada Velike Gorice.

- Živimo u vremenu kad imamo krizne situacije gotovo svakodnevno. Od pandemije, potresa i drugih elementarnih nepogoda. Upravo zbog toga je važno da imamo organiziran sustav Civilne zaštite kao najbolji odgovor na sve te izazove. Ova vježba po mom skromnom sudu je uspjela i pokazala na koji način sustav može reagirati te kako zaštiti naše građane – naglasio je zamjenik gradonačelnika Neven Karas.

U vježbi su uz pripadnike Civilne zaštite sudjelovali i studenti Veleučilišta Velika Gorica, koje je i suorganizator vježbe.

- Naši studenti ne mogu imati samo teoretsko znanje, već moraju biti na terenu i osjetiti stvarnu situaciju. Usuđujem se reći da smo ne samo u regiji već i šire predvodnici znanosti u području kriznog menadžmenta. Ova vježba je dio naše konferencije Dani kriznog upravljanja i nastala je u suradnji s Gradom Velikom Goricom - rekao je dekan VVG dr. sc. Ivan Toth.

U vježbi su se provodile i akcije spašavanja i pružanja pomoći ugroženom stanovništvu, a angažirani su komunalni kapaciteti i građevinska mehanizacija za čišćenje prometnica i uspostavu nesmetanog prometovanja.

Galerija slika

Park Franje Tuđmana pretvorio se u šatorsko naselje: Pokazno-terenska vježbe Civilne zaštite pokazala sve mogućnosti sustava Park Franje Tuđmana pretvorio se u šatorsko naselje: Pokazno-terenska vježbe Civilne zaštite pokazala sve mogućnosti sustava Park Franje Tuđmana pretvorio se u šatorsko naselje: Pokazno-terenska vježbe Civilne zaštite pokazala sve mogućnosti sustava Park Franje Tuđmana pretvorio se u šatorsko naselje: Pokazno-terenska vježbe Civilne zaštite pokazala sve mogućnosti sustava Park Franje Tuđmana pretvorio se u šatorsko naselje: Pokazno-terenska vježbe Civilne zaštite pokazala sve mogućnosti sustava Park Franje Tuđmana pretvorio se u šatorsko naselje: Pokazno-terenska vježbe Civilne zaštite pokazala sve mogućnosti sustava Park Franje Tuđmana pretvorio se u šatorsko naselje: Pokazno-terenska vježbe Civilne zaštite pokazala sve mogućnosti sustava Park Franje Tuđmana pretvorio se u šatorsko naselje: Pokazno-terenska vježbe Civilne zaštite pokazala sve mogućnosti sustava Park Franje Tuđmana pretvorio se u šatorsko naselje: Pokazno-terenska vježbe Civilne zaštite pokazala sve mogućnosti sustava Park Franje Tuđmana pretvorio se u šatorsko naselje: Pokazno-terenska vježbe Civilne zaštite pokazala sve mogućnosti sustava Park Franje Tuđmana pretvorio se u šatorsko naselje: Pokazno-terenska vježbe Civilne zaštite pokazala sve mogućnosti sustava Park Franje Tuđmana pretvorio se u šatorsko naselje: Pokazno-terenska vježbe Civilne zaštite pokazala sve mogućnosti sustava Park Franje Tuđmana pretvorio se u šatorsko naselje: Pokazno-terenska vježbe Civilne zaštite pokazala sve mogućnosti sustava Park Franje Tuđmana pretvorio se u šatorsko naselje: Pokazno-terenska vježbe Civilne zaštite pokazala sve mogućnosti sustava Park Franje Tuđmana pretvorio se u šatorsko naselje: Pokazno-terenska vježbe Civilne zaštite pokazala sve mogućnosti sustava Park Franje Tuđmana pretvorio se u šatorsko naselje: Pokazno-terenska vježbe Civilne zaštite pokazala sve mogućnosti sustava Park Franje Tuđmana pretvorio se u šatorsko naselje: Pokazno-terenska vježbe Civilne zaštite pokazala sve mogućnosti sustava Park Franje Tuđmana pretvorio se u šatorsko naselje: Pokazno-terenska vježbe Civilne zaštite pokazala sve mogućnosti sustava Park Franje Tuđmana pretvorio se u šatorsko naselje: Pokazno-terenska vježbe Civilne zaštite pokazala sve mogućnosti sustava Park Franje Tuđmana pretvorio se u šatorsko naselje: Pokazno-terenska vježbe Civilne zaštite pokazala sve mogućnosti sustava

Podijeli