Home Izdvojeno Čuvar baštine Goran Postić osvojio prvo mjesto na reviji rekonstruiranih narodnih nošnji

Čuvar baštine Goran Postić osvojio prvo mjesto na reviji rekonstruiranih narodnih nošnji

U međunarodnoj konkurenciji od 25 nošnji uspjeli su jednoglasnom odlukom osvojiti prvo mjesto!

PODIJELITE
Foto: Goran Postić / Privatni album

U Trnjanima kod Slavonskog broda jučer se održala posudionica i radionica narodnih nošnji “Obnavljamo baštinu – revija rekonstruiranih narodnih nošnji”. Manifestacija se održala u suradnji s KUD-om “Lovor” iz Trnjana i Centrom za kulturu Travno iz Zagreba te je imala i međunarodni natjecateljski karakter.

Na reviji su se predstavile rekonstruirane, novo izrađene narodne nošnje, a cilj je bio time potaknuti tradicijsko tekstilno rukotvorstvo i izradu narodnih nošnji. Na manifestaciji je sudjelovao i mnogim Turopoljcima poznati čuvar baštine Goran Postić koji je osvojio prvo mjesto u kategoriji rekonstruiranih narodnih nošnji Hrvatske s turopoljskom nošnjom iz Svete Klare.

Foto: Kronike Velike Gorice

“U međunarodnoj konkurenciji od 25 nošnji koje su zaista bile prekrasne i kvalitetne, uspjeli smo jednoglasnom odlukom osvojiti prvo mjesto. Ovo je prva takva nagrada koju smo osvojili.”, govori nam s ponosom Goran. Turopoljsku nošnju nosila je njegova supruga koja je to, kako nam kaže, stoički izdržala. Riječ je o nošnji koja ima 20-ak dijelova, a koja je i već u prolazu izazivala divljenje.

Pobjednička turopoljska nošnja izložena je danas bila i na manifestaciji Jesen u Kurilovcu u sklopu izložbe “Turopoljsko blago” koja je sačinjavala važne elemente turopoljskih narodnih nošnji.