Novosti Sport Događanja

[FOTO] Zahvala za žrtvu za domovinu: Održana 5. memorijalna utrka za hrvatske branitelje

30.10.2022. / Klara Kosić

Udruga HVIDR-a proslavila je danas mali jubilej – 5. memorijalnu utrku za sve poginule i nestale hrvatske branitelje s područja Velike Gorice, ali i širom Republike Hrvatske.

Memorijalna utrka počela je u 9 sati na rijeci Kupi kod Pokupskog i povezala je Kupu kao prvu crtu bojišnice u Domovinskom ratu sa spomenikom braniteljima u Velikoj Gorici, svima poznatoj Golubici, gdje su trkače dočekale mažoretkinje plesnog kluba Barbara.

- Povezali smo simbolično rijeku Kupu koja je bila prva crta u domovinskom ratu sa spomen obilježjima u Velikoj Gorici – rekao nam je Slavko Tolić, voditelj sportskih aktivnosti udruge HVIDR-a Velika Gorica, pripomenuvši da je ove godine bilo najviše trkača, njih čak preko 70.

Posebni su doprinos donijeli civilni invalidi koji su po drugu godinu sudjelovali na ovoj memorijalnoj utrci.

- Prvi put smo nastupili 2013, a ovo nam je drugi puta i to je samo mali doprinos sjećanju palim braniteljima iz 1991. godine. Imam dovoljno godina da se sjećam kakva je bila situacija ovdje u Velikoj Gorici. Bili smo doslovno na prvoj crti, grmljavina topova je bila velika. Trčanjem ove zadnje dionice 600 metara dali smo simboličnu zahvalu za njihovu veliku žrtvu koju su dali na oltar domovine – rekao je Darko Matić, predsjednik Sportskog saveza osoba s invaliditetom.

Po drugu godinu sudjelovao je i Maraton Klub Velika Gorica. Prošle godine Matej Janjić je sam istrčao svih 36 kilometara od Pokupskog do Velike Gorice, no ove godine pridružilo mu se mnogo više prijatelja.

- Bilo je jako lijepo.  Ove godine bilo nas je osmero, što je jedna velika brojka i jako smo lijep tempo odredili tako da nije bilo odustajanja. Vrijeme je bilo savršeno. Prošle godine je bilo mjesec dana ranije pa je vrijeme bilo toplije, ali ove godine je bila magla i bilo je malo hladnije što nam je super došlo. Bilo je lakše za trčati – rekao nam je Matej Janjić.

Na utrci je već tradicionalno sudjelovao i hrvatski rekorder u maratonu i polumaratonu kojeg je ostvario prije 30 godina, Drago Paripović, iz AK Žumberak.

- Dolazim već tradicionalno ovdje da podržim ovu hvalevrijednu akciju, da se prisjetimo poginulih branitelja u domovinskom ratu. Ono najmanje što možemo doprinijeti je otrčati tih par kilometra. Ljudi su dali svoje živote za domovinu – rekao je Drago Paripović.

Maratonci su kod spomenika poginulim braniteljima pristigli danas oko 12:30 sati te nakon toga upalili svijeće i položili vijenac u spomen na one koji su svoje živote položili na odar naše domovine.

Galerija slika

[FOTO] Zahvala za žrtvu za domovinu: Održana 5. memorijalna utrka za hrvatske branitelje [FOTO] Zahvala za žrtvu za domovinu: Održana 5. memorijalna utrka za hrvatske branitelje [FOTO] Zahvala za žrtvu za domovinu: Održana 5. memorijalna utrka za hrvatske branitelje [FOTO] Zahvala za žrtvu za domovinu: Održana 5. memorijalna utrka za hrvatske branitelje [FOTO] Zahvala za žrtvu za domovinu: Održana 5. memorijalna utrka za hrvatske branitelje [FOTO] Zahvala za žrtvu za domovinu: Održana 5. memorijalna utrka za hrvatske branitelje [FOTO] Zahvala za žrtvu za domovinu: Održana 5. memorijalna utrka za hrvatske branitelje [FOTO] Zahvala za žrtvu za domovinu: Održana 5. memorijalna utrka za hrvatske branitelje [FOTO] Zahvala za žrtvu za domovinu: Održana 5. memorijalna utrka za hrvatske branitelje [FOTO] Zahvala za žrtvu za domovinu: Održana 5. memorijalna utrka za hrvatske branitelje [FOTO] Zahvala za žrtvu za domovinu: Održana 5. memorijalna utrka za hrvatske branitelje [FOTO] Zahvala za žrtvu za domovinu: Održana 5. memorijalna utrka za hrvatske branitelje [FOTO] Zahvala za žrtvu za domovinu: Održana 5. memorijalna utrka za hrvatske branitelje [FOTO] Zahvala za žrtvu za domovinu: Održana 5. memorijalna utrka za hrvatske branitelje [FOTO] Zahvala za žrtvu za domovinu: Održana 5. memorijalna utrka za hrvatske branitelje [FOTO] Zahvala za žrtvu za domovinu: Održana 5. memorijalna utrka za hrvatske branitelje [FOTO] Zahvala za žrtvu za domovinu: Održana 5. memorijalna utrka za hrvatske branitelje [FOTO] Zahvala za žrtvu za domovinu: Održana 5. memorijalna utrka za hrvatske branitelje [FOTO] Zahvala za žrtvu za domovinu: Održana 5. memorijalna utrka za hrvatske branitelje [FOTO] Zahvala za žrtvu za domovinu: Održana 5. memorijalna utrka za hrvatske branitelje [FOTO] Zahvala za žrtvu za domovinu: Održana 5. memorijalna utrka za hrvatske branitelje [FOTO] Zahvala za žrtvu za domovinu: Održana 5. memorijalna utrka za hrvatske branitelje [FOTO] Zahvala za žrtvu za domovinu: Održana 5. memorijalna utrka za hrvatske branitelje

Podijeli