Novosti Sport Događanja

Slika za više od 1000 riječi: Postavljene komunikacijske ploče za djecu s teškoćama u razvoju

08.11.2022. / Redakcija

Posebne ploče osvanule su u dvorištima Centra za odgoj i obrazovanje i u Parku dr. Franje Tuđmana. S mnoštvom sličica privlače pažnju sve djece i odraslih znatiželjnika, a nekima su upravo one način da pokažu što točno žele reći.

Centar za odgoj i obrazovanje u Velikoj Gorici jedna je od najstarijih ustanova u Hrvatskoj koja već 83 godine kontinuirano provodi rad s djecom s teškoćama u razvoju, a i dalje je promotor novih ideja, metoda i tehnologija. Prate sve promjene u svojoj struci kako u Hrvatskoj tako i u svijetu te uvode novitete u radu kako bi svojim korisnicima pružili sveobuhvatniju rehabilitaciju i olakšali učenje uz pomoć raznih novih tehnologija i pomagala te metoda.

Jedan od noviteta su i komunikacijske ploče za djecu koja se nose s teškoćama u komuniciranju.

Naime, postoji sve veći broj djece sa složenim komunikacijskim poteškoćama, djece s poremećajem iz spektra autizma, neverbalne djece kojima su potrebni drugi alternativni oblici komunikacije kako bi ona postala dvosmjerna.

Godinama se već u Centru s takvom djecom provodi na način komuniciranja PECS metodom, gdje djeca uz pomoć sličica prilagođenih njihovim potrebama komuniciraju s okolinom, a same sličice izrađuju se i prilagođavaju individualnim potrebama svakog djeteta.

- Prateći napredak naših učenika i korisnika uočili smo da postoje potrebe za poboljšanjem komunikacije neverbalne djece i djece sa složenim komunikacijskim poteškoćama u lokalnoj zajednici postavljanjem komunikacijskih ploča – navodi ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica, Nikolina Vučković Barišić.

Upravo je na inicijativu ravnateljice Nikoline Vučković Barišić, prof. def. Te edukacijske rehabilitatorice – senzorne pedagoginje te stručnjakinje asistivne tehnologije Mateje Vukašinec kontaktiran Grad Velika Gorica, te dogovorena financijska podrška za postavljanje tri ploča – jedna na lokaciji samog Centra na Zagrebačkoj 90, druga na dislociranoj lokaciji Centra na Kolodvorskoj 68, a treća na prostoru igrališta u Parku dr. Franje Tuđmana.

Mateja Vukašinec osmislila je sve tri ploče koje su različite s obzirom na okruženje u kojem se nalaze, a samim time i sa specifičnim komunikacijskim potrebama djece koja će ih koristiti koristeći program Boardmaker 7 u vlasništvu Centra te održala stručno predavanje za stručnjake u lokalnoj zajednici kao i za zainteresirane roditelje i time pojasnila samu namjenu i način korištenja spomenutih komunikacijskih ploča.

Galerija slika

Slika za više od 1000 riječi: Postavljene komunikacijske ploče za djecu s teškoćama u razvoju Slika za više od 1000 riječi: Postavljene komunikacijske ploče za djecu s teškoćama u razvoju Slika za više od 1000 riječi: Postavljene komunikacijske ploče za djecu s teškoćama u razvoju Slika za više od 1000 riječi: Postavljene komunikacijske ploče za djecu s teškoćama u razvoju Slika za više od 1000 riječi: Postavljene komunikacijske ploče za djecu s teškoćama u razvoju

Podijeli