Novosti Sport Događanja

Ekskluzivno: Ovo je novi autobusni terminal koji će biti u proračunu za sljedeću godinu

08.11.2022. / Redakcija

Autobusne nadstrešnice na goričkom autobusnom kolodvoru, uz jednako “dojmljiv” tržni centar, uskoro će dobiti svoju zamjenu dostojnu grada poput naše Velike Gorice. Tri godine od prvog nacrta gradska administracija pod vodstvom gradonačelnika Krešimira Ačkara oživjela je projekt gradnje novog autobusnog terminala, doznajemo od uključenih u projekt.

Neće on biti impozantan po svojoj veličini, niti bogat sadržajima, već jednostavno funkcionalan – zatvoreni grijani odnosno hlađeni terminal kojim će dominirati čekaonica, uz sadržaje poput kioska, kafića, uredskog dijela te sadržaja koji do sada na kolodvoru nismo imali – javnog toaleta!

Projekt je osmislila tvrtka Arhitektura Leder, a dokumentacija za isti bi se trebala završiti do kraja godine.

- Sama zgrada ima tri osnovne funkcije. Prvo je da zaštiti putnike koji čekaju autobus kao čekaonica, da budu u njoj osnovni sadržaji kao sanitarni čvorovi za putnike i vozače, soba za upravljanje prometom s dispečerom i jedan ugostiteljski objekt kakav je nekada bio na kolodvoru – kaže nam arhitekt Ivica Leder.

Nekadašnji terminal na ovoj lokaciji za svoje vrijeme bio je građen kao tada najsuvremenija montažna konstrukcija, a ovaj objekt bit će najsuvremeniji po drugoj kategoriji – energetskoj učinkovitosti.

- Mi smo probali kreirati jednu suvremenu čeličnu montažnu konstrukciju, dominiraju materijali čelik, staklo, troslojni paneli za izolaciju, i dio armiranog betona. Zgrada treba biti energetski neutralna, opskrbljena s dovoljnim brojem foto-naponskih ćelija kojima bi proizvodila vlastitu energiju – kaže Leder.

Broj perona samog terminala ostaje isti te u prometnom smislu donosi minimalne promjene, a arhitekt Leder ističe da bi zgrada trebala biti atraktivna izgledom te po tehnologiji gradnje moguća je izvedba projekta unutar godine dana. Prostor prizemlja površine je nešto manje od 400 kvadratnih metara, a na katu je iskoristivo još 250 kvadratnih metara. Vanjski natkriveni prostor bit će dodatnih 200 kvadrata.

Iz gradske uprave potvrdili su nam da će ovaj projekt biti u proračunu za sljedeću godinu.

- Očekujemo završetak dokumentacije u sljedećih mjesec dana, odnosno da bi nakon javnog natječaja i sama gradnja započela sljedećega ljeta i završila u prvom dijelu 2024. godine. Gradskim proračunom za sljedeću godinu bit će osigurana sredstva za početak izgradnje – odgovorili su nam u gradskoj upravi.

Galerija slika

Ekskluzivno: Ovo je novi autobusni terminal koji će biti u proračunu za sljedeću godinu Ekskluzivno: Ovo je novi autobusni terminal koji će biti u proračunu za sljedeću godinu Ekskluzivno: Ovo je novi autobusni terminal koji će biti u proračunu za sljedeću godinu Ekskluzivno: Ovo je novi autobusni terminal koji će biti u proračunu za sljedeću godinu Ekskluzivno: Ovo je novi autobusni terminal koji će biti u proračunu za sljedeću godinu Ekskluzivno: Ovo je novi autobusni terminal koji će biti u proračunu za sljedeću godinu Ekskluzivno: Ovo je novi autobusni terminal koji će biti u proračunu za sljedeću godinu Ekskluzivno: Ovo je novi autobusni terminal koji će biti u proračunu za sljedeću godinu Ekskluzivno: Ovo je novi autobusni terminal koji će biti u proračunu za sljedeću godinu

Podijeli