Novosti Sport Događanja

Prisjećamo se žrtve Vukovara i Škabrnje: Na današnji dan 1991. slomljena je obrana grada heroja, a u zadarskom zaleđu ubijena su 43 civila

18.11.2022. / Redakcija

 

Danas se prisjećamo žrtava Domovinskog rata i obilježavamo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Na današnji dan 1991. godine slomljena je herojska obrana grada Vukovara, a u Škabrnji je počinjen stravičan zločin nad stanovništvom.

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza i trajala je do 18. studenog 1991. godine. U tom periodu poginule su 1624 osobe te ih ranjeno više od 2500. U koncentracijskim logorima u Srbiji završilo je oko sedam tisuća branitelja, a 22 tisuće civila moralo je napustiti grad.

U isto vrijeme, u Škabrnji su pripadnici JNA, srpske paravojne snage SAO Krajine i dobrovoljačke skupine iz Srbije i Bosne i Hercegovine ubile 43 civila, selo je spaljeno, a katolička crkva do temelja srušena. Preživjeli civili predani su hrvatskoj strani u mjestu Pristeg, a muškarci su zatočeni u kninskim logorima te kasnije razmijenjeni.

Pod sloganom „Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta“, ispred Vukovarske bolnice formirat će se Kolona sjećanja i krenuti prema Memorijalnom groblju gdje će se položiti vijenci i održati sveta misa. Kolonu sjećanja predvode hrvatski branitelji i članovi obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih branitelja Vukovara te prvi put i oni koji su kao djeca proživjeli ratna razaranja tog napaćenog grada.

Foto: ilustracija/Davor Javorovic/ Dino Stanin/ Dubravka Petric/Pixsell

Podijeli