Novosti Sport Događanja

Stiže „Black Friday“: Policija upozorava na oprez prilikom kupovine na internetu

20.11.2022. / Redakcija

Posljednji petak u studenom, popularni Crni petak („Black Friday“), ljubiteljima kupovine preko interneta sinonim je za snižene cijene i posebne ponude.

Ipak, premda često vrlo povoljne, Black Friday nudi zlonamjernicima dobru priliku zarade preko prijevara.

Kako bi izbjegli prevare, policija savjetuje korištenje online trgovina iz Hrvatske ili drugih država članica Europske unije kada je moguće te uvijek istražiti i provjeriti recenzije drugih kupaca prije same kupnje.

Pri plaćanju se preporuča korištenje kartica i to samo preko sigurnog pružatelja usluge plaćanja, sigurnog uređaja i preko sigurne internetske veze (izbjegavajte besplatni ili otvoreni javni WiFi).

Sve ponude koje zvuče nevjerojatno ili tvrdnje da o osvajanju nagrade najčešće su zamke zloćudnih softvera ili prevare.

Ako pak kupljeni proizvod ne bude dostavljen u dogovorenom roku, policija savjetuje da se prvo kontaktira prodavača, a ako se on ne javlja, treba se kontaktirati banka.

Na kraju, vjerodostojnost internetske domene putem za online kupovinu može se provjeriti OVDJE, dok na poveznici možete doznati više o kampanji EUROPOL-a, koja je usmjerena na elektroničke trgovce, pomažući im u boljem prepoznavanju prijevara na njihovim platformama i osnažujući ih da poduzmu korake kako bi zaštitili svoje poslovanje i kupce od napada.

- Upozoravamo građane da budu oprezni prilikom kupovine na internetu – poručuju iz policije.

Podijeli