Novosti Sport Događanja

Primjer dobre prakse: Velika Gorica ugostila konferenciju o demografskoj revitalizaciji

22.11.2022. / Redakcija

Danas se u prostorijama Turističke zajednice Velike Gorice održava konferencija „Doprinos JLP(R)S demografskoj revitalizaciji Zagrebačke županije i Grada Zagreba“ u organizaciji Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u partnerstvu s Gradom Krapinom.

Demografska revitalizacija je u današnje vrijeme prioritet svih politika, bez obzira radi li se o nacionalnoj, regionalnoj ili lokalnoj razini. Ona se može i treba promatrati kao ključan dio razvoja svake zajednice. Demografska politika kompleksna je i sveobuhvatna jer je integrirana u različite djelatnosti kojima se bave institucije u društvu. Dok nacionalne, pa i regionalne demografske politike daju okvir mjera koje su namijenjene svim građanima, lokalne politike fokusirane su na specifične potrebe i obilježja konkretnog lokalnog prostora.

Na cjelodnevnoj konferenciji preko niza predavanja raspravljat će se o trendovima i očekivanjima urbanizacije, demografskim obilježjima i održivosti Zagrebačke županije te primjerima dobre prakse među kojima je i Velika Gorica.

Grad Velika Gorica je šesti grad po veličini u RH, a blizina glavnog grada, zračne luke i dobra prometna povezanost pozitivna privlači brojne stanovnike. Osim tog teritorijalnog konteksta, iznimno je važan i razvojni i društveni kontekst koji neku zajednicu čini poželjnom i privlačnom za život. Velika Gorica je jedan od investicijski najaktivnijih gradova u RH, povoljne poduzetničke klime i uzlaznog trenda stanogradnje. Osim toga, ona se razvija kao grad visoke razine kvalitete života što pokazuju podaci različitih istraživanja.

-Prije godinu dana gradonačelnik Ačkar je došao kod nas i rekao „Mi želimo biti grad koji je posvećen obitelji”. Nakon promatranja što sve radi po pitanju toga, vidjeli smo da ide doista u tom smjeru – pohvalila je državna tajnica Željka Josić.

Prema istraživanjima koje provodi Gradonačelnik.hr, Velika Gorica se nalazi među najboljim gradovima u kategorijama obrazovanje i demografija te kvaliteta života zahvaljujući nizu projekata i mjera kojima se podižu standardi na ovim područjima života građana.

Uz gospodarski razvoj i ugodno stanovanje, poticajnim demografskim mjerama i kvalitetnom politikom za djecu, mlade i obitelj, u Velikoj Gorici se nastoji zadržati mlade i stvoriti poticajno okruženje za njihovo doseljavanje.

Posebna pažnja posvećena je djeci kroz različita područja njihovog života. Kao grad prijatelj djece kontinuirano provodi i nadograđuje brojne projekte i programe pordške djeci i njihovim obiteljima poput naknada za novorođenčad i izdvajanjima za obrazovanje koji iznosi preko 40% proračuna te postavljanja strateških ciljeva osiguravanja vrtića za svako dijete.

Osim toga Grad je osnovao Centar za djecu, mlade i obitelj koji provodi besplatne programe za roditelje, a iz gradskog proračuna financiraju se i programi udruga koje omogućavaju bavljenje sportskim i kulturnim aktivnostima, aktivnostima tehničke kulture kao i programi udruga koje se bave pozitivnim razvojem djece i sprječavanjem rizičnih ponašanja.

U području socijalne skrbi brojni su programi podrške najranjivijim skupinama građana, a posebno obiteljima s djecom. Radi se o mjerama novčane pomoći obiteljima s većim brojem djece i obiteljima s djecom koje žive u otežanim socijalnim uvjetima. Grad već godinama provodi i Strategiju izjednačavanja mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom s ciljem stvaranja uvjeta za aktivno uključivanje i ravnopravno sudjelovanje osoba s invaliditetom u svim životnim područjima.

- Središnji ured za demografiju je procjenjivao i uzeo za primjer dobre prakse Grad Veliku Goricu. Iz toga razloga napravio je stručni panel na kojem će se danas pričati kako poboljšati natalitetnu politiku i demografsku sliku kako u Zagrebačkoj županiji tako i na nivou Republike Hrvatske. Ovo pokazuje da se Velika Gorica zaista brendira kao grad mladih obitelji – rekao je gradonačelnik i zahvalio državnoj tajnici Željki Josić i ministru rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marinu Piletiću na prepoznavanju rada Grada.

Gradonačelnik će s ostalim lokalnim i regionalnim čelnicima te znanstvenom zajednicom na području demografije raspravljati o problemima s kojima se Grad susreće, potrebama građana, financiranju i unapređenju natalitetne politike.

- Potrebna nam je suradnja i pogled s terena. Lokalni i regionalni čelnici znaju najbolje kako funkcionira njihovo stanovništvo i koje su njihove potrebe. Mi možemo samo pretpostaviti. Ovi okrugli stolovi su osmišljeni da čelnici iznesu njihove potrebe i probleme i da budemo konstruktivni. Nema nikakvih ograda – istaknula je Željka Josić.

Galerija slika

Primjer dobre prakse: Velika Gorica ugostila konferenciju o demografskoj revitalizaciji Primjer dobre prakse: Velika Gorica ugostila konferenciju o demografskoj revitalizaciji Primjer dobre prakse: Velika Gorica ugostila konferenciju o demografskoj revitalizaciji Primjer dobre prakse: Velika Gorica ugostila konferenciju o demografskoj revitalizaciji

Podijeli