FOTO: U Velikoj Gorici otvoren prvi Festival ekološke poljoprivrede Zagrebačke županije

Program "Volim eko" traje danas i sutra od 10 do 17 sati, a ulaz za sve posjetitelje je besplatan
316840926_650821150011503_6690720177239140851_n

U holu Srednje strukovne škole Velika Gorica danas je otvoren dvodnevni “Volim eko – 1. Festival ekološke poljoprivrede Zagrebačke županije”.

Događanje, koje okuplja 29 izlagača, organizira Udruga za razvitak ekološke poljoprivrede, zaštite okoliša i ruralnog prostora uz pomoć Turističke zajednice Grada Velike Gorice i pokroviteljstvo Zagrebačke županije.

– Zagrebačka županija je vodeća zelena županija koja svoj razvoj temelji na razvoju ekološke i inovativne proizvodnje hrane te razvoju pametnih sela. Ovo je jedna od mjera provedbe Programa razvoja ekološke poljoprivrede i mnogo nam znači jer okuplja proizvođače, upoznaje potrošače s proizvodima te razvija svijest o zdravijoj i kvalitetnijoj hrani koja se proizvodi kod nas. Festival se događa upravo u Velikoj Gorici, našem najvećem i najpotentnijem gradu u smislu potrošača, ali i proizvođača jer je svaki peti upisani u Upisnik ekoloških poljoprivrednika iz Velike Gorice. Grad Velika Gorica je idealno mjesto da postane najbolji ekološki grad u Hrvatskoj, rekao je na otvorenju pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Kraljičković.

Uz izložbeno-prodajni dio programa u kojem sudjeluju isključivo proizvođači s certificiranim eko proizvodima, Festival donosi i okrugli stol na temu “Kako provodimo Program razvoja ekološke poljoprivrede u Zagrebačkoj županiji do 2030. godine – akcijski plan”.

– Na okruglom stolu predstavit ćemo rezultate toga što smo dosad učinili, što država čini i planira činiti, upoznat ćemo najboljeg ekološkog poljoprivrednika u EU, Davida Pejića, a predstavit ćemo i rezultate studije koja će nam dati odgovore kako i zašto je to preusmjerenje korisno za Zagrebačku županiju i što će to značiti s društvenog, ekonomskog i proizvodnog aspekta, objasnio je Kraljičković i poručio da je namjera da se “Volim eko” nastavi svake godine održavati u Velikoj Gorici.

Direktorica turističke zajednice Grada Velike Gorice Maja Toth izrazila je zadovoljstvo što je Velika Gorica domaćin današnje priredbe.

– U našem gradu ima desetak proizvođača s ekološkim certifikatom i nadamo se da će ih u budućnosti biti više. Važno nam je da idemo u smjeru održivosti, to nam je put za sljedeće razdoblje kojim nastojimo proširiti i ojačati proizvodnju. Nadam se da će ovakvih događanja biti što više i da će ova priredba postati tradicionalna.

Zamjenik predsjednice Udruge Z-Eko Ivica Babojelić objasnio je ovom prilikom što znači biti ekološki proizvođač.

– U samom početku ekološke proizvodnje dosta je odricanja, do certifikacije se dolazi u razdoblju od tri godine. Nije teško doći do certifikata, ali treba ustrajati i raditi na tomu. Svijest ljudi se mijenja i kada jednom spoznaju što znače ekološki proizvodi, nastavljaju ih trošiti.

Program Festivala održava se danas i sutra od 10 do 17 sati, a ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

Agro
Događanja
Grad
Hrvatska
Velika Gorica
Zagrebačka županija