Velika Gorica i iduće godine biti će domaćin festivala ekološke poljoprivrede

Bogata ponuda ekoloških proizvoda

Ovog vikenda u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica održan je 1. Festival ekološke poljoprivrede Zagrebačke županije u organizaciji Udruge za razvitak ekološke poljoprivrede, zaštite okoliša i ruralnog prostora Z-EKO. Predstavilo se 29 izlagača, a osim onih iz Zagrebačke, bili su tu proizvođači iz Sisačko-moslavačke, Međimurske županije, ali i iz Dubrovnika.

„Ovim festivalom želimo promovirati ekološku proizvodnju, okupiti proizvođače i upoznati potrošače s proizvodima, ali i probuditi svijest o zdravijem i kvalitetnijem, kao i da se sve to proizvodi u našoj županiji“, rekao je prilikom otvorenja Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije.

„Velika Gorica je odabrana za održavanje ovog festivala jer ima sve preduvjete da postane najbolji ekološki grad u Hrvatskoj. Svaki peti upisani u Upisnik ekoloških poljoprivrednika u našoj županiji dolazi upravo iz Velike Gorice“, poručio je Kraljičković najavivši da će ovaj festival postati tradicija.

Ispred organizatora Festivala, Udruge Z-Eko, Ivica Babojelić, istaknuo je kako se svijest potrošača mijenja te je sve više onih koji prepoznaju ekološke proizvode. „Naša udruga okuplja 30 članova te pozivamo sve zainteresirane eko proizvođače s područja Zagrebačke županije da nam se pridruže“.

Grad Velika Gorica kroz potpore male vrijednosti podupire ekološku poljoprivredu, rekao je pročelnik za poljoprivredu Marko Kos te naglasio kako broj ekoloških proizvođača iz godine u godinu raste.

U sklopu Festivala, održan je i okrugli stol na temu „Kako provodimo Program razvoja ekološke poljoprivrede u Zagrebačkoj županiji do 2030. – akcijski plan“ u sklopu kojeg se predstavio i ovogodišnji dobitnik nagrade Europske komisije za najboljeg ekološkog poljoprivrednika EU David Pejić, direktor Zrno eko imanja.