Velika Gorica donijela prvi proračun u eurima, najavljeni brojni projekti

Predloženi proračun iznosi 93,2 milijuna eura
DSC_7733

Velika Gorica je dobila nakon poduže rasprave dobila proračun za 2023. Prvi je to proračun koji je donijet u novoj valuti-euru, koji će u Hrvatskoj biti službena valuta od 1. siječnja. Predloženi proračun iznosi 93,2 milijuna eura ili ako vam je jednostavnije u kunama isti iznosi nešto više od 700 milijuna kuna.

-Naglasak je na funkcioniranju grada u ovim izazovnim vremenima bez zaustavljanja projekata i diranja socijalnih prava. Nastavljamo sa svime što smo podupirali i do sada- kazao je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Po prvi je puta proračun izglasan u studenome, a da li on samo popis želja ili realan plan razvoja Velike Gorice u narednim godinama pokazat će vrijeme. Bilo kako bilo, predloženi je proračun podržan sa 16 glasova. 7 vijećnika je bilo protiv, a jedan suzdržan.

-Proračun je prikazan na drugoj razini, tako da se sada još manje vidi. Gradonačelniče nemojte podcjenjivati građane- kazao je vijećnik SDP-a Ivo Jelušić, dok je Ivan Bekavac poručio “kako se napredak vidi, no mogao je biti bolji”.

Među najvažnijim projektima u proračunu su gradnja nove škole u Dubrancu, gradnja vrtića u Kurilovcu u Pokupskoj ulici te u Kolarevoj ulici čime će se osigurati smještaj za novih 400 vrtićanaca. Za gradnju ovih vrtića Grad Velika Gorica ostvario je potporu od 3,6 milijuna eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Među objektima koji će se graditi je i Poduzetnički inkubator u Podložnici, gdje su radovi već u tijeku, a novi objekt trebali bi dobiti i sportaši jer je za izgradnju montažne sportske dvorane predviđeno 950 tisuća eura.

-Vidljiva je živa gospodatska aktivnost i na tome treba ustrajati i dalje. Grad treba biti javni servis gospodarstvenicima- poručio je u ime HDZ-ova kluba Vedran Zobec.

Između ostaloga, u planu za sljedeću godinu je modernizacija javne rasvjete, sanacija Starog grada Lukavca, završetak Turističko edukativnog centra Novo Čiče te Interpretacijskog centra Muzeja Turopolje, a u proračunu su osigurana i sredstva za početak izgradnje nathodnika na željezničkom kolodvoru, autobusnog terminala, kao i Centra za starije osobe koji bi se otvorio 2025. godine.

Grad
Hrvatska
Politika
Velika Gorica
Zagrebačka županija