Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Međunarodna poslovno-turistička burza PUT

Adute zelenog prstena obilaze turistički djelatnici šest zemalja

Velika Gorica: 23. Međunarodna poslovna turistička burza PUT i dodjela tradicionalnih godišnjih nagrada "Simply the Best"
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/97
29.11.2022.
u 15:12

Okupilo se čak 150 sudionika, a održana je i dodjela godišnjih nagrada Simply the best

Posjet novouređenom Centru za posjetitelje i Muzeju Turopolja u Velikoj Gorici te obilazak Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Naftalan u Ivanić-Gradu samo su dio programa 23. Međunarodne poslovno-turističke burze PUT, čiji je domaćin Turistička zajednica Zagrebačke županije. Tako je 150 turističkih djelatnika iz Slovenije, Srbije, BiH, Češke, Slovačke i Hrvatske dobilo priliku obići zagrebački zeleni prsten i upoznati povijest i tradiciju dijelova županije.

Važan i gospodarski segment

– Osim što manifestacija okuplja turističke djelatnike iz cijele regije, upoznajemo ih s raznim dijelovima Hrvatske. Podjednako pokušavamo zastupiti i kontinent i more, a iz godine u godinu mnogi se vraćaju i zato je ovo jedno od najvažnijih godišnjih događanja za domaći turizam – naglasila je direktorica burze Maja Šimenc.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Iz hotela Garden Hill u Gorici prošetali su se do Trga kralja Tomislava i Muzeja Turopolja, u kojemu su imali prilike vidjeti i dio etnografske zbirke s narodnim nošnjama iz nekoliko razdoblja, a uz stručno vodstvo etnologinje i kustosice Josipe Matijašić te arheologinje Tatjane Pintarić doznali su i što su podgutnica te poculica. Nedaleko od muzeja je i Centar za posjetitelje, kroz koji ih je proveo Nikola Pejak, a osim što su im predstavljene replike igara starih Rimljana i makete drvene arhitekture te turopoljska flora i fauna, imali su prilike kušati i čokoladne praline iz lokalne proizvodnje Choco slastice d. o. o.

– Za nas kao ovogodišnjeg domaćina burza ima veliku važnost jer smo okupili ne samo predstavnike turističkog sektora nego i ključne dionike koji stvaraju i gospodarsku korist. Atrakcije županije ovih dana obilazi 150 ljudi i zagrebački zeleni prsten nikada nije bio primjetljiviji te možemo reći da je ovo kruna naših aktivnosti na kraju godine – kazala je Ivana Alilović, direktorica županijske Turističke zajednice.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Sudionici su se zaputili i na izlet do bolnice Naftalan, kroz koju ih je provela zamjenica ravnatelja Milica Birk. Mogli su vidjeti naftalanske kade koje se koriste u liječenju psorijaze, novouređene bazene, dvorane za pilates i druge medicinske vježbe, a direktorica ivanićgradske Turističke zajednice Ana Gašparović usto ih je upoznala s bogatom povijesti grada. Kako je nadaleko poznat po ivanićgradskoj bučijadi, mnogi nisu propustili kušati bučino ulje kao jednu od tradicijskih delicija.

Kraj prvog dana zaokružen je u goričkom hotelu, gdje je održana dodjela godišnjih nagrada za kvalitetu, inventivnost i kreativnost u turizmu Simply the best, koju već 13 godina dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i specijalizirani turistički magazin Way to Croatia. Ove je godine nagrađen 51 laureat u pet kategorija, ugostiteljski objekti, putničke agencije, manifestacije, novi projekti u turizmu i pojedinci.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

U potkategoriji ugostiteljstva, izletištima, nagrađeni su Big Bear camping resort iz Vrhovine, etnoimanje Kuća dida Tunje iz Oprisavaca te Na malom brijegu iz Velikog Građevca i Zeleni put iz Kutine, a pobjednik kategorije vinarija, pansion i restoran bio je Vuglec breg. U potkategoriji restorana nagrađeni su gostionica i kavana Ana iz Čazme te restoran hotela Trakošćan, crikvenički Burin i Purga iz Zlatara. Samoborska klet iz Samobora pobjednik je kategorije, a nagradu je preuzela vlasnica Marijana Karlović Puljić.

– Iduće godine restoran će proslaviti dva desetljeća, u kojima služimo tradicionalne delicije, pa i puno jela od divljači koja dolazi iz našeg obiteljskog lovišta, a najviše nas posjećuju turisti i Zagrepčanci i zato nam ova nagrada puno znači – istaknula je.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Laureati među putničkim agencijama bili su karlovački Kamat Adventure i vukovarski Vu life journey, a pobjednik Sunturist iz Novalje. Ivanjski krijes u Karlovcu, RetrOpatija, Ružica Vinodola i vukovarski Svi zajedno Hrvatsko NAJ nagrađeni su pak u kategoriji kulturnih i tradicijskih manifestacija, a pobjednikom je proglašen krapinski Tjedan kajkavske kulture. U kategoriji festivalskih i tradicijskih manifestacija među laureatima su bili korčulanski Festival viteških igara, čakovečko Porcijunkulovo, buzetska Subotina po starinski te sajam Slavonski banovac u Pakracu, a pobjednička plaketa pripala je Rapskoj fjeri.

Prepoznat je potencijal

Kao zabavne manifestacije ovjenčane su Good fest iz Drniša, Mali ulični festival iz Subotičkih Toplica, ninski Romantični tjedan, Srednjovjekovni viteški turnir Jankovac koji se održava u Čačincima te Sonus festival iz Novalje kao pobjednik kategorije. Jelsa trail, novaljski Life on Mars trail, Mega bikers susreti u Slavonskom Brodu i Sva lica Platka iz Čavli dobitnici su u kategoriji sportskih i rekreacijskih manifestacija, u kojoj je pobijedio Hrvatski festival Gospić – Otočac. Nagradu u kategoriji novih projekata u turizmu realiziranih od 1. srpnja prošle do 1. rujna ove godine dobili su pak Milk and cheese bar mljekare Latus iz Žminja, podcast Croatia Underrated zagrebačke radionice Kazivačica, Taste of Brač Aldure sport iz Sutivana, Štruklionica vile Zelenjak Ventek iz Kumrovca te Piknik u vinogradu zelinske vinarije Kos – Jurišić.

– Projekt je nastao tijekom pandemije i još je svojevrstan novitet te nam zato svaka nagrada i promocija puno znači jer su dokaz da je naš potencijal prepoznat – istaknula je Đurđica Kos-Jurišić, inicijatorica Piknika u vinogradu.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Sustav turističkih zajednica i lokalnih samouprava također je bila jedna od kategorija, a nagrađeni su Dubrovnik pass, Interpretacijski centar Ivana Brlić Mažuranić iz Slavonskog Broda, Plemićka ruta Podravine i Slavonije TZ Virovitičko-podravske županije, Via Apsyrtides TZ Malog Lošinja te Posjetiteljski centar Đurđevački pijesci. Među laureatima, za doprinos razvoju turističke ponude i turizma našli su se i pojedinci, Sanjin Debelić, član rapskog kluba jedrenja na dasci Južina, Nada Maršić iz TZ-a Kaštela, vlasnica i urednica portala Gastronaut Karin Mimica, vlasnik i glavni urednik portala HrTurizam Goran Rihelj te predsjednica Hrvatske udruge turističkih novinara i pisaca u turizmu Tina Eterović Čubrilo.

Dodijeljene su i posebne nagrade za najbolja destinacijska odredišta pa je TZ Malog Lošinja proglašen najboljom otočkom, TZ Crikvenice najboljom obalnom, a TZ Virovitičko-podravske županije najboljom kontinentalnom destinacijom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije