Novosti Sport Događanja

Obilježavamo Dan Grada i blagdan svete Lucije, njegove zaštitnice

13.12.2022. / Redakcija

Za Veliku Goricu blagdan svete Lucije ima posebnu važnost koja seže stoljećima u prošlost, o čemu su pisali Agneza Szabo i Ivan Rožić.

Iako je do kraja 16. stoljeća zaštitnik Plemenite općine turopoljske bio sv. Juraj, na čiji se dan održavalo veliko spravišče, početkom 17. stoljeća Turopoljci su se obratili sv. Luciji.

Naime, 1592. godine osmanski vojskovođa Hasan-aša Predojević tri puta je prolazio iz Petrinje kroz Turopolje i pustošio naše krajeve.

Svaki put palio je i pljačkao turopoljska sela i odvodio ljude u ropstvo. Spaljeno je bilo četrdeset sela, dva trgovišta, kao roblje odvedeno je na tisuće Turopoljaca, odvezeno je tisuću kola žita, nebrojena stoka, a za njima su ostali uništeni usjevi i vinogradi. Turci su na kolima vozili kao trofeje na kolce nataknute glave Turopoljaca radi zastrašivanja preostalog malobrojnog stanovništva.

Polovicom studenog 1592. godine Hasan-paši su se u pljačkaškom pohodu pridružili pakračko-cernički, požeški i zvornički sandžakbegovi. U ropstvo je odvedeno još 2000 Turopoljaca.

Dok su još Turci palili i pljačkali po Turopolju odjednom su u prosincu 1592. godine počele jake kiše, a onda je pred samu sv. Luciju pao nezapamćeno visok snijeg i zaustavio nepripremljene Turke u daljnjem napredovanju. Bio je to spas za Turopoljce. Turska je vojska bila primorana povući se najprije u Petrinju jer je pritisnula velika hladnoća od koje se u šatorima nisu mogli obraniti. Zapovjednici utvrde Sisak pisali su na Sv. Luciju (13. prosinca 1592. godine) markgrofu Karlu da nitko ne izlazi ni ulazi iz Petrinje.

Sljedeće 1593. godine u slavnoj bitci kod Siska turska vojska je pobjeđenaBitkom kod Siska i pobjedom nad Hasan-pašom završilo je najteže razdoblje u povijesti Turopolja. Nikad poslije u povijesti nisu ovi krajevi pretrpjeli takva razaranja i pustošenja. Turski prodori u Turopolje i njihova zlodjela duboko su se usjekla u kolektivno pamćenje Turopoljaca. Skoro je cijelo jedno stoljeće trebalo da se Turopolje oporavi. Prvi popis plemića u Turopolju nakon 1592. godine napravljen je 1600. godine i na tom popisu nema zabilježenog nikoga u Buševcu, Lazima i Mraclinu. Radi se o selima Donjeg Turopolja koja su bila prva na udaru Turaka.

U znak zahvale čudu na dan sv. Lucije, Turopoljsci su se zavjetovali na vjernost i uzeli je za svoju zaštitnicu. Na njezin se blagdan i danas održava veliko spravišče općine Turopoljske. No, sv. Juraj nije ostao zanemaren, već je kao zaštitnik vitezova, konjanika i vojnika ostao i dalje na vojnoj zastavi Turopoljskog banderija.

 

Podijeli