Novosti Sport Događanja

„Znanje u oblaku”: Modernom tehnologijom Vukovinčani čuvaju znanje o ekologiji

09.01.2023. / Redakcija

Udruga Vukovina u srcu s jasnom vizijom iskoristila je 10 000 kuna sredstva Zagrebačke županije za projekte u ekologiji i očuvanju okoliša kako bi sačuvala znanje autohtonih biljaka svoga kraja.

- Uz pomoć sredstava odjela za ekologiju Zagrebačke Županije održali smo više sastanaka s predstavnicima udruga iz Vukovine i dva sastanka s djecom iz interesne skupine informatičara i profesoricom informatike iz OŠ Vukovina kako bi prezentirali i podijelili uloge u projektu "Znanje u oblaku (2. dio)” - objašnjava Sandra Maršić, predsjednica Udruge "Vukovina u srcu".

Cilj projekta bio je jasan, modernim tehnologijama i aplikacijama željeli su približiti djeci i mladima sadržaj koji govori o očuvanju autohtonih biljaka, biološke raznolikosti, klime i ekologije općenito. Članovi udruge odlazili su na teren u Turopoljski lug i Ekološko edukativni park Trokut kako bi s profesionalnim snimateljem i autoricom stručnog sadržaja o biljkama oblikovali edukativni audio, foto i video sadržaja o biljnim vrstama i staništima Turopolja.

Projektu su se potom pridružili i djeca informatičari iz OŠ Vukovina koja rade na projektu „Škola budućnosti”, a za ovaj projekt prikupili su pitanja i pojmove o parku koji bi bili okvirni sadržaj chatbota.

- Nakon kreiranja videa za tri biljne vrste i prenošenja na web stranicu VukovinaInfo, početkom 2023.godine planirano je postaviti chatbot kako bi se posjetitelji stranice mogli i na taj način upoznati s djelatnostima naše Udruge vezano uz projekte u ekologiji – kažu iz Udruge.

U sklopu projekta održana je prezentacija ekološko-edukativnog parka s opisom namjene i sadržaja. Ukupno je predstavljeno 25 reprezentativnih autohtonih drvenastih vrsta i 5 tipova staništa. U trećoj fazi projekta članovi udruge postavili su kreirane QR kodove na postojeće poučne table te opisali tri vrste (svib, kurika i pepeljasta vrba) autohtonih biljaka audio, foto i video zapisom i taj sadržaj postavili su na web stranicu VukovinaInfo.

- Treću fazu; izradu ostalih 23 videa za biljne vrste i 5 videa za staništa namjeravamo nastaviti u narednim godinama ukoliko osiguramo dovoljno sredstava prijavom na natječaje Zagrebačke Županije kojom se ovim putem zahvaljujemo na dosadašnjoj suradnji i dodjeljenim sredstvima kojima nastojimo oplemeniti sadržaje u našem selu – poručili su iz Vukovine.

Podijeli